afere Bandića / Vratite Zagrepčanima njihovih 227 milijuna kuna - je li riječ o pritisku na pravosuđe, što kažu stručnjaci?

Pet afera koje su mjesecima, a neke i godinama, punile medijske stupce, sudnice i sumnja se džepove

30.8.2021.
18:59
VOYO logo

Vratite Zagrepčanima njihovih 227 milijuna kuna! Nekako tako dao bi se sažeti imovinsko-pravni zahtjev kojeg je podnijela nova zagrebačka vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Riječ je o novcu koji je izvučen u poznatim aferama bivšeg gradonačelnika i njemu bliskih osoba. Nijedna od tih afera još nema pravomoćnu presudu. Je li riječ o pritisku na pravosuđe i što o svemu misle građani, a što pravni stručnjaci?

 Pet afera koje su mjesecima, a neke i godinama, punile medijske stupce, sudnice i sumnja se džepove. Iz afere Agram Grad traži natrag nešto više od 20 milijuna kuna. Iz afere Nadstrešnica oko 11 milijuna te afere Krašograd čak 151 milijun, a iz afere Suhi led oko 39 milijuna.

"JA sam bio odličan đak, imao sam pet iz kemije, ali ne znam šta je suhi led", rekao je bivši gradonačelnik Milan Bandić. (05.02.2020)

Afera Pročistač, u Grad bi, nada se gradonačelnik Tomašević mogla vratiti oko 5 milijuna kuna. Sve skupa nešto više od 277 milijuna kuna plus zatezne kamate za sve godine do presude. No nijedan od ovih slučajeva nema pravomoćnu presudu.

"Ovo je sasvim legitiman i normalan tijek procesa u koji se potencijalno oštećena strana treba uključiti do završetka glavne rasprave tako da je Grad Zagreb samo iskoristio svoju mogućnost ", izjavila je Marina Ivandić,predsjednica Kluba zastupnika Možemo! u Skupštini Grada Zagreba .

Građani nisu pretjerano optimistični.

 "Ako je gradonačelnik sposoban kako je pričao prije vjerojatno bi trebao poduzeti da se vrati", rekao je Fran Šmit

 "Pa sumnjam,. Ne vjerujem baš u te poslove. To obično tako obećavaju, al' ništa ne bude", rekla je Marta Sesar.

 "Jel' vi vjerujete da će se taj novac vratiti Zagrepčanima? Ne baš. Pa inače naše pravosuđe teško realizira sve te Uskokove nakane pa sumnjam da će biti išta od toga", rekao je Jakov Romano.

 Da će do povrata novca nova gradska vlast teško doći misli i poznati odvjetnik.

"Ovdje moguće da postoji problem jer najmanje u jednom slučaju gdje sam ja involviran, a pretpostavljam da je onda slično i u drugim slučajevima, predstavnik Grada Zagreba je dao izjavu na početku postupka da u ovom postupku neće ostvarivat imovinsko-pravni zahtjev, a tu onda po zakonu o kaznenom postupku znači da se ne može tijekom postupka obnoviti takav jedan zahtjev", rekao je odvjetnik Anto Nobilo.

 Novac bi u slučaju pravomoćne presude u ovom slučaju išao u državni proračun.

"A to onda znači da se može nakon okončanja postupka u imovinskoj parnici ostvarivat taj zahtjev.", dodao je Nobilo. 

 Neki od kojih se novac traži nazad i dalje su zaposlenici Grada. No, čini se da nova gradska vlast razmišlja i o njihovim otkazima.
 A čini se kako sve pravne mogućnosti teške 227 milijuna nisu do kraja razmotrili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo