POSKUPLJENJE OD 44% / Vrijedi li ova soba 2600 kuna za mjesec i pol? SC očito misli tako, a mi smo pročešljali što se još može iznajmiti za taj iznos

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Studentski centar objavio je da nakon 12 godina poskupljuje ljetni smještaj studenata, a potom je Studentski zbor objavio da je takva odluka poništena

9.6.2022.
13:30
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

"Osobe u statusu studenta mogu koristiti ljetni smještaj u SD 'Stjepan Radić' od 16. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine. Cijena ljetnog smještaja iznosi 1.300 kuna (PDV uključen u cijenu) i plaća se u studentskom domu 'Stjepan Radić', objavljeno je u srijedu na službenim stranicama Studentskog centra u Zagrebu. I ne bi tu bilo ništa sporno da informacija o poskupljenju nije stigla u "zadnji čas" i da ista usluga posljednjih 12 godina nije iznosila 900 kuna.

Upravo u tome "leži" objašnjenje Studentskog centra za poskupljenje smještaja. Činjenici da se cijena nije mijenjala posljednjih 12 godina. Kao i u činjenici da je u tih 1300 kuna uključen PDV. A to, pak, dodatno umanjuje prihod SC-u. Tako stoji u odgovoru koji je pomoćnik ravnatelja za "Studentski smještaj", Vlado Levak dostavio kolegi Jakovu Sedlaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S 900 NA 1300 KUNA /

Koji apsurd! SC drastično digao cijenu 'ljetnog smještaja'. Studentski zbor kaže - odluka je van snage, ali...

Image
S 900 NA 1300 KUNA /

Koji apsurd! SC drastično digao cijenu 'ljetnog smještaja'. Studentski zbor kaže - odluka je van snage, ali...

Uzmemo li u obzir da je riječ o dvokrevetnoj sobi, ova informacija postaje još teže probavljiva s obzirom na to da bi za mjesec i pol najma sobe "na Savi" studenti u SC-ovu blagajnu ubacili 2600 kuna. Da, 2600 kuna za sobu od tek nekoliko kvadrata, sa sanitarnim čvorom koje dijeli cijeli kat, baš kao i čajnu kuhinju (iako, postoji mogućnost ako se kapciteti ne popune da studenti ostanu sami u sobi, op.a.)

Kako nam se takav iznos činio previsok, a opravdanje da cijena uključuje PDV i da je viša jer se nije mijenjala posljednjih 12 godina, pomalo groteskno, pročešljali smo oglasnike kako bismo vidjeli što se to još u Zagrebu može iznajmiti za iznos od oko 2000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naišli smo na oglas za cimerstvo na Trešnjevci u kojem je onome tko se useli dostupna vlastita soba po cijeni od 900 kuna, a s obzirom na to da se režije dijele na tri dijela iznose od 150 do 300 kuna. Ovisno o grijanju. Cimerstvo na Borongaju, također s vlastitom sobom, iznosi 900 kuna plus režije.

Nadalje, 34 kvadrata na Maksimiru dostupno je po cijeni od 2.107, 35 na Borongaju 2.257 kuna, 30 na Ribnjaku za 2.257, 25 na Kajzerici za 1655 kuna, 40 na Kustošiji za 1881 kunu, 42 na Vrbiku 2.257, i tako u nedogled. Istini na volju, riječ je o cijeni mjesečnog najma. Valja tome i pridodati režije, ali također imati na umu da je riječ o stanovima, ne o skučenim sobicama sa zajedničkim sanitarnim čvorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo kako bilo, s obzirom na objavu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu da je odluka o poskupljenju smještaja izvan snage te da studentski predstavnici neće pristati na poskupljenje cijene ljetnog smještaja, poslali smo im upit o tome što planiraju predložiti na sljedećoj sjednici Upravnog vijeća Studentskog centra. Poslali smo i niz pitanja Studentskom centru. Od toga je li informacija objavljena na stranicama Zbora točna, do toga je li usluga pružanja ljetnog smještaja u kojem smislu drugačija nego li proteklih godina. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo