heroina vukovara / Vukovarci za RTL o dr. Bosanac: 'Tiha žena, blaga, imala razumijevanja za sve. Bila je zaljubljena u Borovo naselje'

Cijeli život posvetila je ovoj bolnici, odavde je i otišla na posljednji počinak

24.3.2022.
20:00
VOYO logo

Pokopana je Vesna Bosanac, legendarna ravnateljica i liječnica vukovarske bolnice. Na posljednji počinak ispratili su je djelatnici bolnice, brojni kolege, prijatelji, Vukovarci i državni dužnosnici. Umrla je u 73. godini, a ispraćena je uz najviše državničke počasti.

Cijeli život posvetila je ovoj bolnici, odavde je i otišla na posljednji počinak. Ispratila ju je i Jelena, koja se u podrumu bolnice skrivala kao dijete.

"Zacijelo ću je pamtiti po jednoj rečenici kada smo imali razgovor kada je rekla da joj je iznimno žao, da si ne može oprostiti što se dogodila Ovčara. Ona ih nije mogla spasiti. Zato sam joj rekla moj brat samo ima troje djece i ne samo njega, i njegovo troje djece ste spasili", kaže.

I zato je zovu posljednjom zapovjednicom obrane Vukovara. A koga god pitali za doktoricu Bosanac, svi će dati isti odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'heroina' /

Političari se opraštaju od doktorice Bosanac. 'Postala je simbol obrane i otpora Vukovara'

Image
'heroina' /

Političari se opraštaju od doktorice Bosanac. 'Postala je simbol obrane i otpora Vukovara'


"Našu heroinu Vukovara pamtiti samo po dobrom. Tiha žena, blaga, imala razumijevanja za sve. Tko god je zakucao na njena vrata svakom je pomogla", tvrdi Ružica Đurić, medicinska sestra u Općoj bolnici Vukovar

"Bila sam trudna. Rekla mi je da s konvojem mogu izaći, međutim, nisam si to mogla dozvoliti jer je ranjenika bilo sve više, a nas sve manje. Ostala sam do kraja. Ne znam, malo sam pod emocijama. Jedna velika žena", govori Zvezdana Pinjuh, instrumentarka u Općoj bolnici Vukovar.

Bila je mozak i srce svih zbivanja u bolnici 91. koja je bila žila kucavica grada. Ondje je u neljudskim uvjetima pomagala ranjenicima i civilima, a poslije rata pomogla je da se bolnica obnovi.

"Bila je netko tko je na svojim plećima organizirao, vodio, pazio, radio sve šta je trebalo da ovo funkcionira na pravi način. Sad je tako kako jest, život prođe nažalost. Zaista je otišla velika žena", govori Anto Blažanović, ravnatelj Opće bolnice Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od nje su se danas oprostili svi - od Vukovaraca u kafićima, do državnog i političkog vrha. "Neizmjerno hvala na svemu što je učinila za naš narod, za svaki spašeni život, za svu žrtvu koju je podnijela", rekao je ministar Tomo Medved.

"Najljepše i najzahvalnije je šutiti. Proglasili smo dan žalosti. Ogroman gubitak za grad Vukovar i Hrvatsku", dodaje gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

"Sjećam se Vesne kao male curice, od 4. god pa skoro do prije 3 mjeseca. Sretali smo se i prije rata. Bila je zaljubljena u Borovo naselje. Nježna i privržena radničkoj sredini", zaključuje Vukovara Božidar Markotić.

Iako je više nema, živjet će u sjećanjima, svih nas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Hell's kitchen
Versailles
Trumbo
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Vlakovi
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike