predizborne ambicije / Vulin: 'HDSSB nema stranačku paravojsku, ne daj Bože! Danas su nam rekli da izgledaju kao dimnjačari'

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin kazao je za RTL Direkt kako 'stranačka garda' jest zapravo 'sportski i rekreativni klub', te da 'svatko u crnoj boji vidi što god hoće'

8.10.2015.
22:46
VOYO logo

Žestoki konkurent HDZ-u na izborima u Slavoniji bit će HDSSB koji je danas počeo predizbornu kampanju velikim stranačkim Saborom

Image
obrušio se i na hdz i sdp /

Glavaš predstavio Sokolsku gardu: 'Odore su crne jer djeluju elegantno i svečano'

Image
obrušio se i na hdz i sdp /

Glavaš predstavio Sokolsku gardu: 'Odore su crne jer djeluju elegantno i svečano'

Sabor stranke je  počeo s predstavljanjem Slavonske sokolske garde koja jako asocira na ustaške  postrojbe iz Drugog svjetskog rata što je danas uočio i Vladimir Šeks. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se Sokolska garda, potpuna odjevena u crno, nakon pozdrava 'uvijek vjeranu udaljila s pozornice, a riječ je preuzeo osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš koji je objasnio da su uniforme crne boje jer djeluju elegantno i svečano. 

Potom je napao sve što se može napasti, od premijera Zorana Milanovića do Tomislava Karamarka, od Vladimira Putina do Baracka Obame. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin kazao je za RTL Direkt kako je njegova stranka spremna na razgovore s pobjednicima nakon izbora, ali da ne odustaju od svojih programskih načela. Također je ponovio da priželjkuju fotelju Ministarstva poljoprivrede.

Sudeći po govoru Branimira Glavaša, vi idete u političku bitku  protiv cijelog svijeta. Kakve veze s Barackom Obamom imaju problemi Slavonije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bih rekao da idemo u borbu protiv svijeta. Branimir Glavaš je u svom govoru istaknuo jednu realnu opasnost za Hrvatskoj u ovoj jednoj seobi mjeseci koja se definitivno događa ovih mjeseci. Hrvatska kao mala zemlje može trpiti posljedice ako netko od svjetskih moćnika, bila to Angela Merkel ili netko izvan Europe, donese odluku da se veći broj imigranata zadrži u Hrvatskoj.

Mnogima je ružne asocijacije izazvala vaša garda. Crne vojne uniforme ne mogu asocirati ni na što drugo nego na stranačku paravojsku. Protiv koga bi trebali ratovati  i od koga vas trebaju čuvati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne radi se nikako ni o kakvoj stranačkoj vojsci ili paravojsci, ne daj Bože. Jednostavno, to je klub unutar HDSSB-a koji se bavi sportom, rekreacijom i humanitarnim radom. Ali nastupa i u ovakvim svečanim prigodama. Nosili su hrvatske i slavonske zastave. A o crnoj boji... Čujte, u njoj svatko vidi ono što želi. Meni su danas neki ljudi rekli da ih podsjećaju na dimnjačare. To je nečija osobna stvar.

Vaš glavni politički suparnik u Slavoniji bit će HDZ. Nije li logično da desne stranke surađuju ili kolairaju, a ne da se žestoko spore? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vidim u kojem dijelu se sporimo. Mi nudimo svoj program, za kojeg smatramo, za razliku od ove desne koalicije, a i od lijeve, realan, provediv i primjenjiv odmah nakon parlamentarnih izbora. Imamo jedan cilj, a to je ostvariti bolji život ovdje, u našem zavičaju, u Slavoniji. Prije svega u ovih naših pet slavonskih županija, a zatim i u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Nakon izbora tko vam u tome bolje može pomoći - HDZ ili SDP?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, i jedni i drugi pokazali su tijekom svih ovih godina što su propustili učiniti za Slavoniji. HDSSB je u ovom trenutku jednako udaljen i od HDZ-a i od SDP-a. Imamo vrlo jasan program. Mislim da smo ozbiljna politička stranka, ali bilo bi neozbiljno reći i očekivati da možemo sami nešto učiniti na nacionalnoj razini. Upravo zato smo i rekli da smo spremni surađivati, ali ne pod svaku cijenu. Jasno se zna za što se zalaže. Sigurni smo da ovdje u Slavoniji i nemamo konkurenciju jer smo već deset godina jedina stranka zastupala interese našeg zavičaja.

Na čemu je naglasak vaše kampanje? Koje ministarstvo je na kojem biste inzistirali u potencijalnoj vladi? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo jasno smo rekli da želimo sudjelovati u budućoj vladi jer tamo se donose najvažnije odluke. Slavonija zaslužuje tamo imati svoj glas. Isto tako jasno smo rekli da smo zainteresirani za Ministarstvo poljoprivrede. Smatramo da ono pripada Slavoniji, jer poljoprivreda, uz prehrambenu i prerađivačku industriju, strateška je odrednica našeg kraja. Prije pet mjeseci smo rekli tko je naš kandidat za ministra poljoprivrede, a to je doktor poljoprivrednih znanosti Željko Kraljičak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo