PRIORITET EUROPSKE KOMISIJE / Za jednim stolom čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana i jasna poruka: 'Želimo vas što bliže EU'

Plenković tvrdi da je Hrvatska odmah na početku mandata nove Europske komisije uspjela u reafirmaciji politike proširenja

17.2.2020.
18:39
VOYO logo

''Zapadni Balkan je prioritet za Komisiju. Mislim da je naš zajednički geostrateški interes približavanje Zapadnog Balkana što više EU'', istaknula je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz čelnike Unije, za to je i hrvatski premijer za kojeg približavanje regije Uniji mora biti ostavština hrvatskog predsjedanja: ''Za naš sastanak u Zagrebu želimo prije svega otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nastojat ćemo da se donesu odluke u ožujku, ide se u dobrom smjeru''.

U ožujku bi Europska komisija trebala ocijeniti Sjevernu Makedoniju i Albaniju, što bi moglo značiti i zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora, a oni će se voditi po pooštrenoj metodologiji, kako je i tražio francuski predsjednik Emmannuel Macron, koji je spreman za deblokadu pregovora. Uspjeh u tome predstavnici dviju država  uspoređuju s vremenskim teškoćama koje su imali pri slijetanju u Bruxelles.

Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, ističe: ''Prizemljili smo se iz četvrtog pokušaja. Usporedio sam to s našim pokušajem da počnemo pregovore. Imali smo tri Europska vijeća kada nismo sletjeli, a nadam se da ćemo u četvrtom pokušaju uspjeti''.

Edi Rama, albanski predsjednik Vlade, ističe: ''Vrlo smo zainteresirani da vidimo i razmotrimo novu metodologiju koja će, nadam se, biti nova platforma razumijevanja među državama članicama''.

Na sastanku u Zagrebu predstavit će se i snažan investicijski paket za zemlje jugoistoka Europe, a Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kaže: ''Imamo nekoliko prolaznih vremena u ožujku pa Zagreb u svibnju. Mislim da će mnogo toga u Europi biti okrenuto u smjeru Balkana''.

Bila je to večer bez tenzija iako su Milo Đukanović i Vučić viđeni kako zaostaju, a o stanju u Crnoj Gori, kažu, nisu razgovarali: ''Nismo došli ovamo da se svađamo, mi smo se borili za sebe''.

Bio je to i prvi susret hrvatskog premijera sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim BiH, a Plenković dodaje da, što se tiče formalnog susreta, to jest prvi susret otkako je Komšić izabran pretprošle godine.

U Bruxellesu je otvorena i donatorska Konferencija za Albaniju za obnovu nakon potresa. Šteta se procjenjuje na milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo