velika dobrodošlica / Za male su Ukrajince u Zagrebu dvije škole organizirale učenje hrvatskog jezika: 'Hrvatski nije lagan, ali trudim se'

Ova djeca još nisu uključena u redovnu nastavu. Stoga je prvo upoznavanje s hrvatskim jezikom, a prije svega druženje nakon kojeg bi svima trebalo biti lakše

11.3.2022.
8:43
VOYO logo

A da bi najmlađim izbjeglicama olakšali boravak u našoj zemlji dvije Ukrajinke - učiteljica i ravnateljica škole, koje ovdje žive, za njih su organizirali učenje hrvatskog jezika. Dolaze u školu i iako još nisu Uključeni u nastavu, mali Ukrajinci svoje prve hrvatske riječi svladavaju uz pomoć volontera studenata.

Svoje prve hrvatske riječi, Samira i Uliana već su naučile. One su prijateljice, iz Ukrajine su stigle zajedno, a zajedno im je, kažu, i ovdje lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljela bih ovdje ostati, ali kad završi rat, želim se vratiti doma jer ondje imam mnogo prijatelja", rekla je Samira Paševa iz Lozova u Ukrajini.

"Ovdje bih željela ići i u glazbenu školu i na plivanje. Želim da rat što prije završi, da se mogu vratiti svojim prijateljima i živjeti u Ukrajini", kaže Ukrajinka Uliana Siroštan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlad je stigao s mamom i sestrom, ima 9 godina želi naučiti hrvatski, ali kao i svi ovdje - vratiti se kući.

"Nije mi lako učiti hrvatski jezik, ali trudim se. Ovdje se osjećam prekrasno, moj tata dobro zna hrvatski i to je velika prednost. Ja ne bih htio ovdje ići u školu, htio bih se vratiti kući i nadam se da će to biti što prije", kaže mali Vladislav Kisilj iz Novij Rozdila u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova djeca još nisu uključena u redovnu nastavu. Upoznavanje s hrvatskim jezikom, a prije svega druženje nakon kojeg bi svima trebalo biti lakše, organizirale su učiteljica ukrajinskog jezika i ravnateljica Škole suvremenog plesa - Ukrajinke koje već godinama žive u Hrvatskoj.

"Prva pomisao na to kako ja mogu pomoći Ukrajincima koji dođu ovdje je bila, s obzirom da  niz godina radim u prosvjeti, da djeca koja su smještena u prihvatilištima ili u privatnim stanovima da mogu za njihovo mentalno zdravlje se okupiti, naučiti nešto hrvatskog i družiti se", rekla je ravnateljica Škole suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu, Oksana Čuljat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tjedan dana ovdje dolazi 20-ak djece. Njihovi učitelji i učiteljice su volonteri, uglavnom studenti ukrajinskog jezika.

"Mi studenti se izmjenjujemo ovisno o predavanjima i poslu. Učimo djecu kako da se snađu i da bi mogli krenuti u škole", kaže studentica ukrajinskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Sara Vincek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se ne upišu u školu, dolazit će ovdje. Dobrodošli su i svi koji su došli ili će tek doći u Hrvatsku.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo