MOGU LI MJERE POMOĆI? / Za maslac izdvajamo četvrtinu 'Mažuranića', cijena ulja otišla 'u nebo'. Računica je jasna - sve je teže preživljavati

Image
Foto: Shutterstock

Vlada bi sutra trebala objaviti paket mjera kojima namjerava pomoći gospodarstvu i građanima

7.9.2022.
17:23
Shutterstock
VOYO logo

Da je sve poskupjelo i nije neka novost. Nerijetko iz trgovina izlazimo sa sve lakšim vrećicama za čiji smo iznos ranijih godina mogli napuniti i kolica. Svakodnevica nam je bombardirana riječima "recesija" i "energetska kriza", a duga jesen i još duža, hladnija zima tek nam trebaju zakucati na vrata.

Vlada bi, stoga, sutra trebala objaviti paket mjera kojima namjerava pomoći gospodarstvu i građanima u energetskoj krizi, a RTL je neslužbeno doznao da bi mogli ograničiti i cijene nekih namirnica. Na popisu su mlijeko, ulje, šećer i mljeveno meso. Izgleda da je i njima postalo jasno da je običnom čovjeku postalo teško preživljavati u novim, neobičnim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragom toga, pročešljali smo dostupne kataloge jednog hrvatskog lanca trgovina pa odlučili usporediti iznos prosječne potrošačke košarice istog razdoblja prije dvije godine, taman kad smo počeli upotrebljavati mnogima omraženi pojam "novo normalno", s iznosom ove godine. I moramo vam reći, "Sve je poskupjelo" nije samo floskula već surova stvarnost. A ono staro normalno bilo nam je puno draže.

Pa krenimo redom. Među zvijezdama poskupljenja je ulje. Istini na volju, nije poskupjelo samo ono, već se valjda najčešće kupuje pa ga je i trgovački lanac kojeg smo analizirali najčešće reklamirao u svojim katalozima. Litra koja sada košta 18 kuna prije dvije godine bila je (drumroll, ilitiga zvuk bubnjeva po domaći) 11. U tom rangu je i 400 grama kave koja je nekoć bila 33 kune, a sada iznosi 9 kuna više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NESLUŽBENO /

RTL doznaje: Vlada planira ograničiti cijene mlijeka, ulja, šećera, mljevenog mesa...

Image
NESLUŽBENO /

RTL doznaje: Vlada planira ograničiti cijene mlijeka, ulja, šećera, mljevenog mesa...

Srce svakog kolača, poluga maslaca, koštala je nekoć 21,49, a sada četvrtinu "Ivana Mažuranića", odnosno 25 kuna. Sreća naša ako Vlada uistinu zamrzne cijene šećera s obzirom na to da je cijena s nekadašnjih 5,69 skočila na 10 kuna.

Oni koji štogod vole i zamijesiti potvrdit će vam da ste brašno na akciji nekoć mogli kupiti i za 5 i pol kuna, dok ćete sada za kilogram izdvojiti i do 10. Paket jaja od 10 komada nekoć smo plaćali po 11 i pol kuna, a sad smo ih od iste robne marke pronašli po cijeni od 16,39 kuna. Litra mlijeka, kojeg smo izdvojili bilo je nekoć 3,75, sada je (može još jednom drumroll, ilitiga bubnjevi) 7,39. Ako volite popiti jogurt, onda pamtite vremena kada je njegova litra u plastičnoj ambalaži bila otprilike 13 kuna, dok se sada penje i do 16 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam je već jasno kuda ovo sve vodi, završit ćemo s informacijom da je prosječno pakiranje wc papira (reći će vam to i znalci koji prate cijene i akcije) u odnosu na ranije skuplje otprilike 10 kuna.

Prosječnom čovjeku tako računica ispadne jednostavna. Živjeti je sve skuplje, a preživljavati sve teže. No, uvijek u našem društvu ima i onih ne tako običnih kojima poskupljenja ne predstavljaju problem. Oni razliku namire iz prodavanja vlastita obraza za oslobađajuće presude, recimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo