Escape room / 'Za ovu industriju ne postoje sigurnosna pravila': Imaju li naši igrači razloga za brigu?

Poljska oplakuje smrt pet tinejdžerica koje su izgubile život u požaru u escape roomu

8.1.2019.
17:24
VOYO logo

U Poljskoj jučer dan žalosti. Građani su se okupili na bdijenju za pet tinejdžerica koje su život izgubile igrajući svjetski popularnu igru escape room. U trenutku požara, djevojke su ostale zarobljene igraćoj sobi. Slijedom događaja diljem Poljske zatvorene su igraonice za odrasle jer su u njima uočene sigurnosne nepravilnosti.

"Živimo s ovom tragedijom od petka. Okupili smo se ovdje da se pomolimo, da budemo jedni s drugima jer je ova tragedija ražalostila cijeli Koszalin", kazao je stanovnik grada Koszalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marcin Bielecki/PAP/PIXSELL

"Ne mogu uopće spavati. Teško je. Ne može se ni opisati riječima. Jednostavno tragedija", rekla je još jedna stanovnica grada Koszalina.

Ostale zarobljene u igračoj sobi

U trenutku izbijanja požara uzrokovanog curenjem plina iz grijalice, 15-godišnje su djevojke ostale zarobljene u prostoriji popularne igre escape room, kamo su se došle zabaviti. Zbog njihove je smrti poljski premijer proglasio dan žalosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim izraziti svoje najdublje saučešće žrtvama ove tragedije u Koszalinu. Događaj je izuzetno tragičan. Bavit ćemo se uzrokom nesreće, kako bismo spriječili ovakve događaje u budućnosti", poručio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Istragom su pronađeni sigurnosni propusti, pa je poljski ministar unutarnjih poslova prozvao vlasnike igre za smrt djevojaka. "Vatrogasci su izgubili ovu bitku s onima koji su, vođeni željom za lakom zaradom, nevinu djecu odveli u smrt", kazao je ministar Joachim Brudzinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Mi smo stoga provjerili imaju li naši igrači popularne igre, koju samo u Zagrebu možete pronaći na osam lokacija, razloga za brigu. 

Image
Foto: PEP1/WENN/PIXSELL

I u Hrvatskoj je ova igra čiji je cilj riješiti niz zagonetki kako bi igrači ispunili određeni zadatak izuzetno popularna. Suvlasnik jedne zagrebačke escape room igre kaže da za ovu industriju zakonodavac nije predvidio nikakva posebna sigurnosna pravila. Pa su ih oni napisali sami. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka igrača soba i sve druge prostorije unutar escape rooma moraju biti pokrivene sa evakuacijskim planom, naljepnicama u smjeru izlaza za nuždu. Svaka igraća soba je pokrivena s audio video nadzorom", napominje Kristijan Petrović, suvlasnik Escape room igre. 

U predvorju su dva aparata za gašenje požara, a svi elektronički uređaji su provjereni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valja napomenuti da se igrači upoznaju s pravilima prije samog početka igre gdje kao prvo, i možda najvažnije od svih, napominjemo da oni niti u jednom trenutku nisu zaključani u sobu", dodao je Petrović. 

A sve kako se scenarij igre i zabave ne bi pretvorio u onaj najcrnji kakav se odvio u Poljskoj, gdje je zbog sigurnosnih propusta zatvoreno već 13 escape room igraonica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo