oni inspiriraju / Za svaku pohvalu: Djeca na Braču uzgajaju voće, rade marmelade i maslinovo ulje pa daju potrebitima

Mali Bračani su po tko zna koji put nama starijima pokazali kako se stvari rade

23.3.2019.
22:50
VOYO logo

I dok je reforma obrazovnog sustava još u povojima, s Brača nam dolazi primjer kako ne treba uvijek čekati državu. 

Osnovna škola Vladimira Nazora iz Postira može se pohvaliti učenicima koji svoje ekološke poljoprivredne proizvode prodaju, ali i dijele potrebitima, posebno staračkim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi Postirani sa zadovoljstvom beru plodove svoga rada, a berba je samo dio njihovog proizvodnog procesa.

"Radimo i marmelade i maslinovo ulje koje prodajemo i u humanitarne svrhe i to nam je posebno drago, dodijelit osobama koje su bolesne i nemoćne", kaže Josipa, učenica osmog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama starijima pokazali kako se stvari rade

"Prva maslina je ovdje zasađena prije petnaestak godina i evo, iako prilično sporo raste, to je dugoročno urodilo plodom", dodaje Bepo, učenik sedmog razreda.

I to kakvim plodom. Njihov je trud prepoznala i struka, na ponos ravnateljice koja je svoju školu odavno pretvorila u školu za život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stjecanje radnih navika, rada u polju, poštivanje prirode, zaštita okoliša, štednja energije, to je sve ono što je nama važno sada, a bit će još i važnije u budućnosti", ističe Sanja Nejašmić, ravnateljica.

Nakon berbe i prikupljanja plodova najčešće prošetaju do obližnjeg Doma te sve svoje sate na suncu poklanjaju onima koji su prestari za kopanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika radost za ove naše štićenice jer kad vi odete onda oni cijeli dan pričaju kako ste vi bili dobri", kaže sestra Nevena Pandža, voditeljica Doma.

"Tu su nam napunili pun stol, svašta, lijepe naranče, baš divota", dodaje Jerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se ne bi stekao krivi dojam, jednako su oni marljivi i za knjigom, ali im je, suprotno uvriježenom vjerovanju o novim generacijama, rad u voćnjaku ipak draži.

"Zato što nam je to malo ono zabavnije i tako nam brže prođe vrijeme. A i lijepo je pomoći? Tako je, to nas čini sretnima i ispuni nas", poručuje Ivana, učenica osmog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako su mali Bračani po tko zna koji put nama starijima pokazali kako se stvari rade. Idemo svi zajedno: "Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!"

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo