Što će reći papa / Zadarska nadbiskupija jedina je direktno pod Vatikanom, ali stiže jasan apel da se to promijeni

Zadarska nadbiskupija jest u okrilju Katoličke crkve u Hrvatskoj jer je službeno dio Hrvatske biskupske konferencije

5.12.2020.
19:40
VOYO logo

Mnogi Zadrani znaju po čemu je njihova nadbiskupija posebna u Hrvatskoj.

No za velik broj građana Hrvatske nepoznata je činjenica da Zadarska nadbiskupija nije dio nijedne metropolije nego je direktno pod Vatikanom.

"A to je dobro da ne znaju, ali ipak dobro je neke stvari povijesne da se slože već kad imamo državu da stvari složimo, ako možemo. A možemo", kazao je fra Ivan Iko Mateljan, prior dominikanskog samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu.

Fra Ivan je jedan od potpisnika apela. U svakodnevnom životu svećenika i vjernika u Zadarskoj i drugim nadbiskupijama, kaže, nema razlike, ali misli da je vrijeme da se stvari poslože na mjesto. A ima i prijedlog kako bi se to moglo napraviti.

Image
dovršeno istraživanje /

Priveden muškarac koji organizirao svadbu suprotno mjerama i prijetio novinarki

Image
dovršeno istraživanje /

Priveden muškarac koji organizirao svadbu suprotno mjerama i prijetio novinarki

"To je da, recimo, Lička biskupija pristupi u zajedništvu sa Zadrom i da bude onda Zadar metropolija. Ili Šibenska", kazao je Mateljan. 

Iz Zadarske nadbiskupije kažu kako vjeruju da je apel dobronamjeran, ali ukazuju na to da jedan dio nije točan. Zadarska nadbiskupija jest u okrilju Katoličke crkve u Hrvatskoj jer je službeno dio Hrvatske biskupske konferencije. I kažu, nekoliko je načina rješenja, a ono se može postići i bez pripajanja biskupija.

"Da katolička crkva uzdigne Zadarsku nadbiskupiju na rang metropolije upravo zbog povijesne važnosti koju ta nadbiskupija ima bez ikakvoga sufragana", ustvrdio je Zdenko Dundović, svećenik Zadarske nadbiskupije.

Prvi korak bi trebala napraviti Hrvatska biskupska konferencija, kaže don Zdenko.

"Ona onda predlaže vrhu katoličke crkve dakle, Svetoj stolici i Papi ta moguća rješenja, a konačan sud donosi Sveta Stolica i Papa u Rimu", rekao je Dundović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadranima kao da je ovo pitanje manje važno.

"Nekako računam da je ovako dobro", smatra Mirjana iz Zadra,. 

"On je pod Vatikanom, ali zapravo svi novci naših zadarskih samostana pitaju se ovdje i naš je nadbiskup predsjednik HBK tako da ne znam", kazala je Dubravka iz Zadra. 

Ovaj apel zadarski svećenici, čini se - podržavaju.

"Mislim da je mjesna crkva, kad govorimo o svećenstvu sklona naravno da se to pitanje riješi na korist, na opću korist naše nadbiskupije", poručio je Dundović. 

Apel potpisuju brojni uglednici iz svijeta umjetnosti i kulture no među njima je i ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog čega neki sumnjaju da je riječ i o političkoj pozadini.

"Al on je zato što je prijatelj Pavle Kalinić. A Pavle je iz Zadra. Da je politički, ja potpisujem ništa", ustvrdio je Mateljan. 

A hoće li potpisati Papa? Upućeni kažu - vjerojatno, ali prvo do njega takav zahtjev treba i stići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo