promjene gup-a / Zagrebački Manhattan neće zaživjeti: 'Ništa se nije dogodio niti kad su rokovi prošli'

Image
Foto: Društvo arhitekata Zagreb

Izmjene GUP-a nisu prošle na sjednici Gradske skupštine i projekt je tada stao

4.10.2020.
21:33
Društvo arhitekata Zagreb
VOYO logo

''Zagreb City'' ili ''zagrebački Manhattan'' bio je projekt za koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s arapskim investitorom Mohamedom Alabbarom iz tvrtke Eagle Hills Properties potpisao Memorandum o razumijevanju.

Istekao rok

''Rok iz Memoranduma za realizaciju je istekao, bilo je to u rujnu, i što se dogodilo? Otkako je taj dokument potpisan, govorimo da je taj Memorandum neobvezujući, pa se ništa nije dogodilo niti kad su rokovi prošli. Podloga za realizaciju samog projekta bile su izmjene GUP-a, koje nisu prošle'', izjavila je za Jutarnji list Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis kaže da izmjene GUP-a nisu prošle na sjednici Gradske skupštine i projekt je tada stao.

''Otada se po tom pitanju nije događalo ništa novo, a neke možda buduće izmjene GUP-a ovisit će opet o Skupštini'', kazao je Rovis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sporna prodaja udjela /

Bandić bez podrške u Gradskoj skupštini: 'HDZ je u sukobu interesa, a Zagrepčani će to znati honorirati'

Image
sporna prodaja udjela /

Bandić bez podrške u Gradskoj skupštini: 'HDZ je u sukobu interesa, a Zagrepčani će to znati honorirati'

Urbana transformacija

U Memorandumu je navedeno da "za provedbu Predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera: (a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam (8) mjeseci od potpisivanja ovog Memoranduma s mogućnošću produljenja tog roka od šest (6) mjeseci koji ugovorene strane uzajamno obnove ili produlje pisanim sporazumom ugovorenih strana, i (b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi".

Memorandum je potpisan u ožujku 2019., a riječ je o dokumentu čiji su sadržaj zagrebački čelnici držali u tajnosti, sve dok ih oporbeni zastupnici nisu počeli tražiti na uvid. Nastao je i pritisak javnost, pa je dokument u konačnici objavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objekt je trebao biti urbana transformacija jednog od najvrednijih gradskih strateških prostora, onog između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana.

''Nije realno očekivati da će se taj projekt ikad više nastaviti, posebno nakon što su izmjene GUP-a tako gromoglasno propale'', rekao je Tomislav Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš smatra da od tog projekta neće biti ništa. Posebno zato što u međuvremenu gradski čelnici nisu po tom pitanju ništa poduzeli. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo