drastičan problem / Zahvaća sve veći broj djece: Rapidan porast oboljelih od karcinoma u Hrvatskoj

Broj onkoloških pacijenata rapidno raste među svim dobnim skupinama. I to ne samo u Dalmaciji, nego u cijeloj zemlji

25.8.2018.
18:55
VOYO logo

Višnju Armandu koja je pedijatar hematolog-onkolog KBC-a Split smo pronašli na Braču i odmah nam je potvrdila dramatičan porast oboljenih od karcinoma. "Mi smo uzeli i od naših kolega sobe koji su do nas. Širimo se. Čak i dnevna bolnica proguta ogroman broj bolesnika koji dođu na kemoterapiju pa odu kući. Uglavnom puno je, prepuno, a nas je malo", tvrdi Armanda.

Zašto je broj oboljelih od raka u porastu se ne zna. Neki sumnjaju na mobitele. "Morati će proć još na desetke godina da bi mi s pravom mogli reći da su ti mobiteli koje držimo od jutra do prekosutra uzročnici", kazala je Armanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što posebno frustrira liječnike, ali i sve nas jest činjenica kako cijeli život možete izbjegavati pojesti ovu pizzu iz fast fooda na podnevnom suncu, možete zdravo živjeti, zdravo se hraniti, izbjegavati meso i mobitele, a svejedno oboljeti.

Većina nas ipak ne razmišlja previše o stilu svog života iako javno to nikada ne priznajemo. Tina Avarka je liječnica iz Mađarske koju smo slučajno zatekli. Kaže kako je i kod njih situacija identična te dodaje da potvrđuje kako ni zdrav život nije garancija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako imate lošu genetiku onda možda ništa ne možete napraviti, žao mi je, ali to je istina", tvrdi Avarka. Građani na Braču na sve pokušavaju gledati pozitivno. Sreća u nesreći što se više od 90% djece oboljelih od raka, kažu nam stručnjaci, ipak uspijeva uspješno izliječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo