Sami se prihvatili posla / Zakon o obnovi Zagreba stiže šest mjeseci poslije – obišli smo građane koji već sami obnavljaju domove

Vlasnici čekaju petak kada bi se trebao izglasati novi Zakon o obnovi, prema kojem će sami platiti samo 20 posto štete nastale u potresu.

8.9.2020.
20:45
VOYO logo

Pola godine nakon što je Zagreb zatresao najveći potres u posljednjih 140 godina, u petak bismo konačno trebali dobiti Zakon o obnovi, koji će razjasniti kome će se i u kojem iznosu nadomjestiti nastala šteta na kućama i stanovima.

No, dok se čekao zakon, neki su se sami prihvatili posla i počeli obnavljati. Drugi su to morali kako bi uopće dobili toplu vodu, dok oko 250 Zagrepčana još čeka premještaj iz jednog zamjenskog doma u drugi. 

Za popucale zidove u hodniku Natali nema novca, ali kako bi zgrada na kojoj je žuta naljepnica uopće dobila atest za dimnjak imala plin i toplu vodu - svi su stanari morali uvesti kondenzacijske bojlere.

"Ukupno negdje do 15 tisuća kuna, Fond za energetsku učinkovitost vraća do osam tisuća kuna, znači ne pokriva ni cijenu bojlera i pitanje kad će se ta sredstva vratiti", kaže Natali Lulić, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su njezini susjedi sami prionuli poslu i potrošili od 15 do 20 tisuća eura, samo kako bi vratili stan u prvobitno stanje. Puno je takvih primjera vidio i Goran koji postavlja instalacije za grijanje.

246 Zagrepčana rujan dočekalo u Cvjetnom naselju

"Same obnove stanova procjenjuje se po 300eura do 400 po kvadratu, da bi se stan dotjero u prvobitno stanje, znači neki stanovi niszu dugo obnavljani, ima ih gdje nitko nije po 30 - 40 godina ništa uložio, al ima ih stvarno koji su uložili velke pare i sad na kraju moraju ponovno ulagati", ističe Goran Filipović, vlasnik tvrtke za sanaciju dimnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statičari su u Zagrebu pregledali ukupno 25 tisuća 528 zgrada, od čega je gotovo 20 posto - njih 4998 privremeno neupotrebljivo, dok nešto više od pet posto - 1342 objekta - ima crvenu naljepnicu - neupotrebljivo.

Njihovi vlasnici čekaju petak kada bi se trebao izglasati novi Zakon o obnovi, prema kojem će sami platiti samo 20 posto štete nastale u potresu. U Gradu Zagrebu hvale se da je oko 4000 građana već dobilo nešto građevinskog materijala, a grad je platio i statičare. Čudi ih što se za do najviše 50 tisuća kuna koje grad može dodijeliti - prijavilo jako malo građana.

"Do sada je zaprimljeno 123 zahtjeva od naših sugrađana, temeljem javnog poziva koji traje do 15 devetog, pa pozivamo naše sugrađane da se prijave za tu pomoć od 50 tisuća kuna za obnovu", kaže Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

246 Zagrepčana i rujan je dočekalo u Cvjetnom naselju, a sada čekaju novi smještaj - u ovom zagrebačkom hostelu. Ondje je kažu sve spremno i očekuju ih prije jeseni, no vlasnici porušenih stanova radije bi znali - koliko će još jeseni proći dok ovo davno pripremljeno kestenje budu mogli spremiti - u svojoj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo