stanari šokirani / Zakopao žive štence: Spasiteljima slijedi kazna, a počinitelj nekažnjen

Za nepoznate počinitelje je predviđena zatvorska i novčana kazna

25.6.2018.
18:52
VOYO logo

Stravičan prizor u Predovcu pokraj Bjelovara. Sedam štenaca, starih tek nekoliko dana, netko je žive zakopao, i to tik uz ogradu udruge koja zbrinjava napuštene pse. Iako je za neke od njih bilo prekasno, preostali psići nisu se lako predali. Jedan je glasnim cviljenjem uspio dozvati pomoć. Za nepoznate počinitelje je predviđena zatvorska i novčana kazna.

Veliki su poput dlana i još uvijek nemaju ime. Ali ovaj brat i sestra barem su imali sreće. Petero ostalih nije. Anabela još ne vjeruje zašto ih je netko radije zakopao nego bacio preko ograde u njihov azil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čistila sam boks i čula sam nekakvo mijaukanje i pomislila sam da je nekakvo mače možda tu kod boksa pa se boji naših pasa naših. Kad sam pregledala sve i kad sam shvatila da je nešto pod zemljom počela sam kopati grozničavo i onda sam ih počela izvlačiti", uzrujano govori Anabela Ivorek iz Udruge Vau vau.

Dvoje štenaca već se ugušilo, a troje nije preživjelo dan. Tko je kriv, ne znaju, a policiji nepoznatog počinitelja ipak nisu prijavili. "Mislim da nema koristiti od prijave jer mi ne znamo tko je to napravio", pojasnila je Anabela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavljaju da je netko iz sela, ali ni susjedi ne znaju u koga bi uprli prstom. Šokirani su i Prijatelji životinja. Pred ljeto su, kažu, skloništa puna štenaca, a teško im je procijeniti koliko ih skonča na ovako brutalan način.

"Osim u ovom slučaju to uglavnom ljudi učine daleko od drugih ljudi, utope ih u svojem dvorištu i riješe na neki način. Sumnjam da će se naći počinitelj koji je ovo napravio u Bjelovaru. Evo baš zato treba se raditi na kastraciji" rekla je Vlatka Balaš iz Udruge Prijatelji životinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada ni kod Anabele ne bi bilo ovoliko napuštenih pasa. Ove je spasila, ali njezinu udrugu čeka sud i zakonska kazna jer prema novom zakonu, udruge ne smiju imati više od 20 spašenih pasa. Ona ih ima 92. Nije imala kud s tih 70 viška, a za sklonište nema uvjete. 

"Moramo i na sud ići odgovarati za naše volontiranje. Pa to nema nigdje. Mi sad kršimo zakon, a to što mi svoje vrijeme i živce i ljubav sve dajemo za njih to nema veze", ogorčeno govori Anabela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni čekaju kaznu za spašavanje života, a onaj tko je zakopao žive štence proći će nekažnjeno. Iako mu prijeti do godinu dana zatvora i 30 tisuća kuna.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo