Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OPET UDAR

Zar poskupljenjem protiv poskupljenja!? FINA i HP podigle naknade računa i do 60 posto

Građani kažu 'lopovska posla', iz FINE poručuju da su sadašnje cijene neodržive i da s njima sustav ne bi opstao, a u Hrvatskoj pošti...

Marko Šiklić/ 15.2.2022. u 18:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Valu poskupljenja, čini se, nema kraja. Posljednja u nizu svoje cijene podignula je i FINA. Za plaćanje računa građanima je naknada skočila 48 posto. 

"Na žalost, država nas najviše guli. Netko to ne osjeti, a ja to osjetim jako puno na svom budžetu", komentirala je Slavica Škundrić iz Zagreba poskupljenje naknada u FINA-i. 

Slično misli i Igor Novak, također iz Zagreba: "Prije nisam gledao na par kuna, sad ću gledati na svaku kunu, takva je situacija."

Njegova sugrađanka Milica Šević također ima mišljenje: "Stvarno su nepošteni i nikad im dosta. Lopovska posla. Drpaju nam, iz oka nam ukradoše na svakom koraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
RTL DOSJE

Cijene ne prestaju rasti, građani sve teže podnose poskupljenja, gospodarstvenici na koljenima: 'Tu više nema računice'

Image
RTL DOSJE

Cijene ne prestaju rasti, građani sve teže podnose poskupljenja, gospodarstvenici na koljenima: 'Tu više nema računice'

Podizanje naknada u FINA-i pravdaju velikim padom prihoda.

"Ljudi vole iz svog naslonjača obaviti neke usluge i ne stajati u redu. Zato su se povećali troškovi, kako svima, tako i FINA-i, i jednostavno smo morali korigirati cijene", pojasnila je Irena Svalina, direktorica Službe za komunikacije FINA-e. 

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

Iako je minimalni i maksimalni iznos naknade ostao nepromijenjen, povećanje se odnosi na sve račune iznad 259 kuna.

"Mi građanima nudimo usluge i od toga živimo i plaćamo naše zaposlenike. Prema tome, nismo socijalna institucija, nismo u mogućnosti neodrživo držati cijene zato što sustav naprosto ne bi opstao", kaže dalje Irena Svalina. 

Novi cjenik ima i Hrvatska pošta. Uzmemo li za primjer plaćanje računa od 400 kuna, prije poskupljenja naknadu bismo platili 7,20 kuna. S novim cjenikom naknadu za isti račun platit ćemo 11,44 kune - odnosno, naknada je porasla za gotovo 60 posto.

Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte pojašnjava: "Do tih poskupljenja došlo je zbog prilagodba na tržištu, poskupljenja cijena rada ali i svih troškova koji ulaze u naš proces."

Naknade su povećali još u srpnju - što je prošlo ispod radara. No, s Novom godinom gore su otišle i druge usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Domjančić navodi: "Promijenili smo i cijene slanja novca u Hrvatskoj pošti, cijene poštanske uputnice ili cijene slanja putem aplikacije. Za poštansku uputnicu ta cijena je do iznosa od 380 kuna oko 14 kuna, dok se do maksimalnog iznosa od 25.000 kuna naplaćuje četiri posto."

Vođenje računa, online bankarstvo, kreditni transferi, trajni nalozi, kartične usluge… Poskupljuju i bankarske usluge. Na taj su potez, uvjeravaju stručnjaci, bili prisiljeni zbog nikad nižih kamatnih stopa.

Ekonomski analitičar Hrvoje Serdarušić kaže: "Da bi banke nadoknadile neku profitabilnost, koju su izgubile zbog niskih kamatnih stopa i koje će uskoro vrlo vjerojatno početi rasti, one moraju nadoknađivati tu traženu zahtijevanu profitabilnost na dijelu naknada."

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović kaže: "Moguće je da cijene nekih naknada rastu, ako kamatne stope padaju. Na žalost, to je sve mogućnost." 

Dok država brusi paket mjera s kojima nastoji ublažiti udar poskupljenja,
nevjerojatno je da su s druge strane - njezine tvrtke posegnule još dublje u džepove građana.

Marko Šiklić/ 15.2.2022. u 18:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
predsjednik UGP-a

'Očekujemo hitan sastanak s Filipovićem, vratite se s godišnjeg! Poduzetnici neće stajati sa strane'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba