Koronamjere / Zašto su dva rekreativna tenisača na 20 metara epidemiološki opasni? Sve što smo mislili da je zdravo, Vlada tvrdi da je nezdravo

Profesionalni nogometaši i dalje se mogu po terenu naguravati, naskakivati, zadirkivati i napljuckivati.

1.12.2020.
7:00
VOYO logo

Uz ugostiteljstvo i turizam, sport je najveći gubitnik novih epidemioloških mjera. Ali ne baš sav sport. Profesionalni nogometaši i dalje se mogu po terenu naguravati, naskakivati, zadirkivati i napljuckivati.

Ali dva tenisača udaljena dvadeset metara su po našim stožerašima epidemiološka opasnost pa igrati i trenirati ne smiju. Ne smiju to ni svi oni koji se sportom bave rekreativno, bez obzira bili to individualni sportovi ili kolektivni. Stožer je također procijenio kako su osobito opasne fitnes dvorane. Uglavnom sve ono što smo dosad mislili da je zdravo Vlada je utvrdila da je nezdravo a znamo da je zdravlje najvažnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reketi, mrežica, loptice i sportaši umjesto na teniskim terenima u shopping centru. To je njihov odgovor Stožeru koji je tenis poslao u "out".

Tim povodom su simbolično na ulazu u sportski centar stavili obavijest o smrti tenisa. Tereni su prazni jer su individualni sportovi zabranjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I do 10.000 kuna /

'Zbog manjeg broja onih koji se ne pridržavaju mjera sada uvodimo ove kazne', kaže za RTL Danas Damir Trut

Image
I do 10.000 kuna /

'Zbog manjeg broja onih koji se ne pridržavaju mjera sada uvodimo ove kazne', kaže za RTL Danas Damir Trut

"To su totalno nelogične odluke, ustvari dva čovjeka na 600 kvadrata ne smiju igrati tenis, a paralelno s tim imamo neke odluke koje smo i sami vidjeli kako su izgledale na crni petak u shopping centrima", kaže voditelj teniskog centra Predrag Paurević.

21 čučanj

U nedjelju su u shopping centrima bili građani i profesionalni te rekreativni sportaši koji su s 21 čučnjem točno u podne uz upaljene alarme na mobitelu upozorili na zatvaranje teretana i fitness centara. Na okupljanje ih je pozvao trener Goran Sajko uz poruku: "Tjelesna aktivnost je rješenje, a ne uzrok problema"!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljude smo jednostavno pozvali na buđenje svijesti. Htjeli smo ih upozoriti da je tjelovježba rješenje, a ne uzrok problem. Mjere Stožera su neutemeljene. Sve činjenice i znanstvena istraživanja su pokazala da tjelovježba pomaže zdravlju, a nije uzrok pandemije", kaže kineziolog Sajko.

Vježbanje u zatvorenom, osim doma - je nepoželjno. Teretane, fitness, sportski i rekreacijski centri, svi treninzi i natjecanja osim za profesionalne sportaše su na čekanju. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo brojnih građana koji smatraju nelogičnim da se u crkvu, kina i kazališta može ići, a na treninge ne može.

Takvoj odluci protivi se više od 30 tisuća građana posebno roditelja koji su potpisali peticiju pod nazivom "Za sport i zdravlje - protiv korone".

"Ja sam roditelj sina koji trenira intenzivno, posljednjih 4-5 godina, konkretno vaterpolo. On trenira svakodnevno otprilike 2 sata ili više. S ovim prekidom njegov kontinuitet prestaje", kaže Svjetlana Vulić Čolović.

Britanci se vraćaju

Prije mjesec dana Poljaci su prosvjedovali protiv zatvaranja teretana i fitness centara. Kod njih će teretane u lockdownu biti do Božića, a već za dva dana u njih se vraćaju Britanci. Zabrane nema u Švedskoj gdje teretane nisu uopće zatvarane, osim što je građanima izdana preporuke da se takva mjesta izbjegavaju.

"Sve je stvar individualnog pristupa i odgovornosti, a jako puno je zdravstvenih benefita koje nam vježbanje donosi", kaže Jenny Ellebrink, trenerica iz Švedske.

Od zemlje do zemlje pravila se razlikuju. U inozemstvu, kaže Paurević, normalno treniraju.

"Normalno treniraju i oni i njihova djeca primjerice u Grčkoj, velikom dijelu Njemačke i neke ostale zemlje."

Kod nas tereni moraju biti prazni i na njih ne smije gotovo nitko. Dva tenisača na 600 kvadrata nije opcija. Sportaši su posebno ljuti jer se dijelu profesionalaca u ekipnim sportovima dala dozvola za trening, a ostalima ne. Pa tako prva liga u brojnim natjecanjima ima zeleno svjetlo, a drugoligaši i ostali su - isključeni iz igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo