Nikome nije jasno zašto / Zašto zatvor u Splitu ne želi dati imena cimera Kristiana Vukasovića? Medicinskom vještačenju se protivi i tužiteljstvo

Image
Foto: Privatni album, Miranda Cikotic/PIXSELL

'Kad se dogodilo ovo što se dogodilo, onda da su makli ove koji su bili s njim u istoj prostoriji te stavili nekog mulca od 19 godina', rekao je svjedok

24.4.2021.
9:50
Privatni album, Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Postavlja se logično pitanje - zašto Zatvor u Splitu ne želi dati imena osoba koje su dijelile ćeliju s Kristianom Vukasovićem, ako je nakon toga pao u moždanu komu i nakon tri tjedna umro. Iako su njegova znanja neposredna, muškarac koji je bio u istom zatvoru kao i Kristian, splitskim Bilicama, svjedočio je na Općinskom sudu u Zadru.

"Osobno nisam poznavao pok. Kristijana i ono što znam, znam po priči osobe koju sam upoznao u Bilicama u vrijeme dok sam ja tamo boravio, a to nije bilo u razdoblju u kojem je tamo boravio pokojni Kristijan. Meni je on ispričao da su Kristiana sustavno maltretirali i davali mu razne tablete, a kad se dogodilo ovo što se dogodilo, onda da su makli ove koji su bili s njim u istoj prostoriji te stavili nekog mulca od 19 godina", rekao je na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ističe kako je jedna od tri, četiri osobe koje su bile u ćeliji s Vukasovićem voljna svjedočiti. "Ta osoba mi je rekla i da je voljna svjedočiti. Kako sam ja izlazio u studenom 2020. godine zamolio me da se obratim odvjetniku Ljubičiću te mu kažem da je on voljan svjedočiti u ovom predmetu. Po njegovoj priči sada pokojnim Kristianom su boravile 3 ili 4 osobe u istoj prostoriji, a on je jedan od njih", pojasnio je.

"Meni on nije preciznije objasnio kako su ga to konkretno maltretirali već je samo rekao da su ga dvojica sustavno maltretirali. Ništa mi drugo nije rekao i to je to što je meni poznato o ovome", kazao je svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena osoba koje su dijelile ćeliju s Kristianom ne može dobiti ni njegov odvjetnik

Sudski postupak je pokrenuo odvjetnik koji zastupa Kristianove roditelje, Vinko Ljubičić, koji pokušava saznati imena osoba koje imaju neposredna saznanja o Kristianovom boravku u zatvoru.

"Siguran da je došlo do propusta. Međutim, nikako ne mogu objasniti posve nerazumno postupanje pojedinih državnih tijela. To se prvenstveno odnosi na upravu za zatvorski sustav u sastavu kojeg je i Zatvor u Splitu. Naprosto je nevjerojatno da na moj korektan upit, uz naznaku da se obvezujem čuvati tajnu, da mi se dostave podaci o osobama koje su bili skupa s pokojnim Kristianom nekoliko dana prije njegovog odlaska u bolnicu, nakon desetak dana mi Zatvor u Splitu odgovara da se obratim Upravi za zatvorski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je u naslovu pismena stavljeno da mi odgovara Uprava za zatvorski sustav. Ne znam kome je to potrebno i ne znam na koji način ljudi koji sjede u tom vrlo osjetljivom i vrlo značajnom državnom tijelu upravljanju i odlučuju o načinu komuniciranja s osobama, braniteljima, odnosno opunomoćenicima koji traže određene podatke.

To traženje određenih podataka temelji se na odredbi članka 14. Zakona o odvjetništvu gdje je jasno rečeno da sva državna tijela naprosto moraju i trebaju pružiti podatke o potrebama branitelja ili punomoćnika u određenom postupku. Jasno je da ti podaci ne smiju biti zloupotrebljavani. Međutim, ovdje se očito ne zna “što radi lijeva, a što radi desna”. To je naprosto u najblažoj izričaju rečeno protivno zdravom razumu i vrlo je poguban način postupanja državnih tijela", rekao je odvjetnik za Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je predložio i da sud naloži provođenje vještačenje medicinske struke o tretmanu Kristiana u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu i u Zatvoru u Splitu. 

"Posebno ne mogu shvatiti i prihvatiti stav Općinskog državnog odvjetništva u Zadru koje se na primjer protivi vještačenju o tome da li je došlo do propusta u liječenju pokojnog Kristiana Vukasovića i u zatvorskoj bolnici Zagrebu i u Zatvoru u Splitu. Točno je da je to njihovo pravo, ali ovdje se radi o tome da svi moramo prihvatiti da je nužno utvrditi pravu istinu, kako radi obitelji Vukasović, a osobito i radi toga da se nikada ni na koji način, ako bi se utvrdio propust, takav slučaj ne ponovi. I to je jedan od osnovnih motiva postupanja i obitelji Vukasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, mi smo iznimno zadovoljni s postupanjem Općinskog suda u Zadru koji je prihvatio izvesti sve dokaze koje su oštećeni predložili. Iznimno sam zadovoljan načinom na koji postupa sud, vidim da je spreman utvrditi sve kako bi se saznala istina", kazao nam je odvjetnik Ljubičić.

Nadzor tijekom 24 sata

Zbog njegovog zdravstvenog stanja, nad Kristianom je bio potreban nadzor tijekom 24 sata, što je tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković opisao kao iznimno osjetljivu situaciju zbog koje je 18-godišnji Kristian bio premještan u nekoliko ćelija. Bošnjaković je rekao kako je takva situacija bila naporna za ostale cimere u ćeliji te se stoga mijenjala soba njegovog boravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Smrt na Bilicama /

Sjećate se Kristiana Vukasovića? Očajni otac: 'Kriv je sustav. Novac mi neće vratiti sina, ali država mora platiti'

Image
Smrt na Bilicama /

Sjećate se Kristiana Vukasovića? Očajni otac: 'Kriv je sustav. Novac mi neće vratiti sina, ali država mora platiti'

Od 120 dana u istražnom zatvoru 47 je proveo na zagrebačkom Odjelu psihijatrije Bolnice za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti. Čak 73 dana u ćeliji splitskog zatvora na Bilicama. Navodise kako je sa zatvorskom liječnicom na Bilicama imao kontakte 18 puta.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo