smetnja za infrastrukturu / Završena dramatična deložacija u Zagrebu: policija iselila obitelj čija je kuća na trasi buduće ceste

Nakon dramatičnog jutra, u ranim poslijepodnevnim satima, iseljena je i zadnja kuća koja Gradu Zagrebu već godinama smeta za proširenje vrlo frekventne - Branimirove

23.5.2016.
21:45
VOYO logo

Marijanu Brčini u ponedjeljak ujutro je na kućna vrata pokucalo 60 interventnih policajaca. Telefonski je poručio kako ga se iseljava nepravedno.

Činjenicu kako mu je grad ponudio druga dva stana komentira s bijesom:
"Ma to si mogu objesit mačku o rep. Da li bi vi iz svoje kuće izašli u podstanarstvo?", upitao je Brčina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brčina je današnji dan proveo u kući, ali samo kako bi se popisala imovina, a večeras je i on izašao.

Kuća nije službeno ni bila njegova. Imovinsko-pravna zavrzlama počela je prije 30 godina, kad je potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju s bivšom vlasnicom. Kako nakon njezine smrti nije pravno riješio svoj status kao vlasnika kuće, kad je grad počeo kupovati zemljišta njegovih susjeda kako bi proširio Branimirovu cestu, njemu nisu mogli ništa isplatiti. On je kao branitelj pokušao riješiti status vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tome je problem, on je legalno otkupio kuću. Znači ministarstvo branitelja je u okviru svojih nadležnosti išlo ozakoniti njegovu situaciju, on je ovo platio", tvrdi njegova odvjetnica Radmila Bonifačić.

Image

Prisilna deložacija obitelji Brčina čija kuća smeta proširenju Branimirove ulice

Image

Prisilna deložacija obitelji Brčina čija kuća smeta proširenju Branimirove ulice

Platio je tada 37 tisuća kuna, no taj ugovor su Županijski sud, i kasnije Vrhovni, proglasili ništetnim te, pravno gledajući, Brčina nije vlasnik kuće ni zemljišta. A on je od grada tražio milijun i 300 tisuća eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je kvadrat toliko, neka plate i njemu i daju mu normalnu cijenu, ne traži on ništa više", rekao je Marijanov brat. 

To nam ne pada na pamet – stigao je brzo odgovor Grada. Gradonačelnik se o tome očitovao ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što sam mogao u skladu sa zakonom obitelji Brčina sam ponudio i čeka ga udoban dom", rekao je gradonačelnik Bandić. 

Dva doma, točnije. Dva gradska stana koje bi on i članovi njegove šestorčlane obitelji mogli koristiti i plaćati zaštićeni najam. No, to su odbili, pa je gradska uprava naredila deložaciju – nakon koje će večeras obitelj spavati kod prijatelja, a gdje poslije - još ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, kuća Brčininih jedina je koja Gradu Zagrebu smeta za proširenje Branimirove ulice, zbog čega je žele sravniti sa zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo