kosor kiti bor / Zbog koga Milanović još uvijek nije sastavio Vladu?

Iako je izrazio želju da do Božića zauzme svoje mjesto u Vladi, Zoran Milanović još uvijek neće u Banske dvore. Čini se da će Jadranka Kosor i ove godine okititi bor u Saboru zahvaljujući Ermini Lekaj Prljaskaj, kandidatkinji albanske nacionalne manjine koja se žalila zbog sumnje u brojanje glasova.

12.12.2011.
19:00
VOYO logo

Izborni rezultati za 7. saziv Hrvatskoga sabora postat će konačni najranije krajem ovog, a najkasnije početkom idućeg tjedna, priopćilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo.

Iako je priželjkivao da će prije Božića zasjesti u Vladu, budući premijer Zoran Milanović morat će se strpjeti još malo jer se kandidatkinja albanske nacionalne manjine Ermini Lekaj Prljaskaj žalila zbog sumnje u brojenje glasova.

Ona je za samo 74 glasa izgubila je mjesto saborske zastupnice, a nezadovoljna je i ponašanjem izbornog povjerenstva jer su joj rješenje dostavili u zadnji čas, a sada upravo nju čekaju Ustavni sud, Izborno povjerenstvo i čitava Kukuriku koalicija.

"Indikativno je to da ja kao kanidata sam posljednja primila rješenje kojim se odbija moj prigovor. Želim da se utvrdi činjenica i istina i nemam nikakvog drugog cilja", rekla je Ermina Lekaj Prljaskaj.

Naime, ona smatra da joj je Sabor izmakao zbog izbornih nepravilnosti. Zato je i podnijela prigovor na rezultat izbora u XII. jedinici za manjine. Odbijenicu na prigovor primila je devetog prosinca prijepodne putem faksa.  

"Oko šest sati popodne opet su me zvali iz DIP-a i rekli mi da je počeo teći rok žalbe na što sam ja rekla da rok žalbe počinje teći od trenutka kad mi se uruči rješenje poštom. Danas ujutro sam primila rješenje i potpisala povratnicu", rekla je kandidatkinja albanske nacionalne manjine u ponedjeljak.

Prljaskaj će žalbu podnijeti,a  za to ima točno 48 sati. Isti vremenski  rok ima i Ustavni sud da se o njoj očituje.  

"Po isteku tog roka DIP može proglasiti konačne rezultate izbora i kao takve dostaviti ih predsjednik Republike koji bi obavio konzultacije. No, ne možemo očekivati ništa prije petka", pojasnio je glasnogovrnik DIP-a Hrvoje Sadarić.

Međutim, Ivo Josipović je spreman mandat dati i ovog trenutka.  

"Ako danas dobijem konačne rezultate izbora, nema zapreke da se odmah ne dam mandat", rekao je predsjednik.

Svoj posao već radi Kukuriku koalicija, koja je svoju prvu sjednicu Sabora dogovorila već za
20. prosinca. No, ovo otezanje rokova moglo bi pomutiti te planove.

"U ovom trenutku su pripreme za  konstituirajuću sjednicu u tijeku, organizacijski i tehnički sa stručnim službama sabora i to je sve što Vam mogu reći. Oko datuma službenog o tome će odlučiti predsjednik republike onoga trenutka kada da mandat Zoranu Milanoviću za sastavljanje Vlade", izjavio je Igor Dragovan.

Zoran Milanović namjeravao je do Božića zauzeti svoje mjesto u vladi, no čini se da će premijerka Kosor i ove godine okititi bor u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo