tehničke intervencije / Zbog pomoći starijima splitski vatrogasci sve češće prisiljeni 'provaljivati' u domove

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

U cijeloj prošloj godini zabilježeno je ukupno 111 otvaranja stanova, a u njima je pronađeno šest mrtvih, osam ozlijeđenih i 28 osoba bez ozljeda

24.1.2017.
7:17
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Splitski su vatrogasci u prosincu i siječnju ove godine imali dvadesetak "tehničkih intervencija" otvaranja stanova u kojima su pronašli dvije starije mrtve osobe i još njih četiri bez ozljeda, a od toga su čak 12 intervencija odradili u prva dva tjedna nove 2017.

U cijeloj prošloj godini zabilježeno je ukupno 111 otvaranja stanova, a u njima je pronađeno šest mrtvih, osam ozlijeđenih i 28 osoba bez ozljeda. Vatrogasci dojave uglavnom dobivaju od Hitne medicinske pomoći ili članova obitelji starijih osoba koje ne odgovaraju na pozive. U stanove većinom ulaze u pratnji policije i uz asistenciju Hitne medicinske pomoći, no u iznimno hitnim slučajevima ne čekaju policiju već provaljuju ulazna vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Splita Ivan Kovačević kaže da takve pozive zaprimaju skoro svakodnevno i to u bilo koje doba dana i noći. Među brojnim tehničkim intervencijama otvaranja stanova ne prednjače samo one radi pomoći starijim i nemoćnim osobama, ima i drugih razloga.

"Primamo pozive za pomoć starijim osobama koje su pale u stanu i ne mogu se podići, potom za one koji se satima ne javljaju na pozive zabrinutih članova obitelji ili susjeda. Imali smo i intervenciju oslobađanja starije osobe koja je ostala zaključana na balkonu, ali i pozive brojnih ljudi kojima zaglave vrata ili pak curi voda u nekom stanu pa treba zatvoriti ventil kako ne bi nastala šteta na okolnim stanovima", kaže zapovjednik Kovačević. Dodaje i da imaju izvrsnu suradnju sa policijom i Hitnom medicinskom pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobru suradnju svih hitnih službi Hini je potvrdio i voditelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Miho Sušić. Na terenu s vatrogascima, kaže, u stanovima često zatiču starije osobe koje žive same. Ima ih zapuštenih, ali i onih koji lijepo brinu o sebi iako su nemoćni.

"Osim upala pluća koje haraju u siječnju i veljači starije osobe su, osim zbog godina, nemoćne i zato što su u padovima zadobili lomove kukova ili su preživjeli moždane i srčane udare. Stariji kod smetnji uvjetovanih gripom ili drugom bolesti moraju odmah na pregled, a ne nakon pet dana jer to za njih može biti kobno. Imali smo slučajeva gdje su starije osobe u gluho doba noći pale i ozlijedile se. U nemogućnosti da dozovu pomoć na podu provedu i po nekoliko sati zbog čega ih znamo pronalaziti pothlađene", objasnio je Sušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da netko od obitelji ili susjeda mora biti u kontaktu sa starijim osobama koje žive same te da po mogućnosti netko ima ključ njihova stana kako se u slučaju hitnoće ne bi provaljivalo i tako radio dodatni trošak.

Pomoćnik načelnika za policiju Druge policijske postaje Ivan Lešina naglasio je da su pronalasci starijih i nemoćnih osoba u stanovima uobičajena pojava tijekom cijele godine. Hitnim službama je to postala rutina, rade odmah i bez odgađanja. Kaže da ih najčešće zovu članovi obitelji ili susjedi kada primijete da se stariji ne pojavljuju u vanjskom svijetu ili ne odgovaraju na uporna kucanja, zvonjave ili telefonske pozive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju tog poziva policija ide na intervenciju i ovisno od slučaja do slučaja procjenjujemo hoćemo li angažirati dodatne snage. Imali smo svakakvih slučajeva. Svaka intervencija je različita. Bilo je primjera da smo u stan ulazili kroz prozor kako bi smanjili štetu. Svi zajedno, liječnici, vatrogasci i mi, sve obavljamo u što kraćem roku kako bi što prije došli do ugrožene osobe jer je u toj situaciji svaka minuta itekako bitna", kazao je Lešina.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo