očekuje poboljšanja / Zdravko Marić: 'Refinanciranjem dugova ove smo godine uštedjeli više od 800 milijuna kuna'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ministar financija je istaknuo kako zahvaljujući pozitivnim trendovima u javnim financijama iduće godine očekuje daljnja poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske

4.12.2017.
12:25
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji 'Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku', koju su organizirale Hrvatska narodna banka i Predstavništvo Europske komisije.

Marić je tom prilikom izjavio kako je Hrvatska ove godine zahvaljujući  smanjenju javnog duga i proračunskog deficita izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, te da je cijena državnog zaduživanja smanjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravili smo značajne iskorake u protekle dvije godine, pa smo kroz seriju transakcija domaće i međunarodne prirode restrukturirali i refinancirali naša postojeća dospijeća, ali i ukupni dug, čime smo u kratkom roku smanjili cijenu duga", kazao je Marić.

Tvrdi kako je na temelju toga protekle godine ostvarena ušteda od 762 milijuna kuna na kamatama, dok ove godine u nekoliko transakcija uštede dosežu više od 800 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija je istaknuo i kako zahvaljujući pozitivnim trendovima u javnim financijama iduće godine očekuje daljnja poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane najvažnijih svjetskih rejting agencija, koje su već ove godine poboljšale izglede za rejting Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo