UDRUGE O ODLUCI SUDA / Željka Markić: 'Visoki upravni sud je pokazao ozbiljnost. Roditelji odgojitelji će nastaviti dobivati prihode'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Mjera znači da će obitelji nastaviti dobivati prihode sve dok sud ne donese odluku o našem zahtjevu da se ocjeni je li odluka Tomaševića o ukidanju mjere u skladu sa zakonom', kazala je Željka Markić

25.4.2022.
11:10
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Visko upravni sud poništio je odluku o odgodi stupanja na snagu Odluke o izmjenama Odluke za roditelje odgojitelje.

Predstavnici Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, udruge U ime obitelji i GI U djeci je budućnost održali su konferencije za medije ispred Gradskog poglavarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva se obratila Željka Markić iz udruge U ime obitelji te kazala da je Visoki upravni sud pokazao ozbiljnost po pitanju mjere roditelj odgojitelj. 

Image
NASTAVAK ISPLATA OD 1. SVIBNJA /

Sud donio odluku o mjeri roditelj odgojitelj: Odgađa se izvršavanje Tomaševićeve odluke

Image
NASTAVAK ISPLATA OD 1. SVIBNJA /

Sud donio odluku o mjeri roditelj odgojitelj: Odgađa se izvršavanje Tomaševićeve odluke

"Mjera znači da će obitelji nastaviti dobivati prihode sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o našem zahtjevu da se ocjeni je li odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju mjere u skladu sa zakonom", kazala je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo zahvaliti Visokom upravnom sudu što je donio privremenu mjeru na osnovu prijedloga koji smo predali, a koji smo tražili da do 1.5. ako se ne donese zakonita odluka, da se donese odluka o odgodi stupanja na snagu te odluke. S 1.5. neće nastati šteta za 5800 korisnika, oko 20000 djece, od toga 6 tisuća djece vrtićke dobi. Grad nije pripremio ništa što bi spriječilo štetu za roditelje odgojitelje", kazala je  Ana Marija Berbić Lacko predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Kazala je i da kompenzacijskih mjera nema te da grad nije učinio ništa da spriječi štetu za korisnike mjere roditelj odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjela bih reći da smo zadovoljni s obustavom. Čekamo daljnji razvoj situacije", kazala je Dunja Jelić, predsjednica GI U djeci je budućnost.

"Rečeno je da je ova tema kompleksna, da su dobili pravna obrazloženja od Grada i od nas i da im treba još vremena da donesu odluku. Donijeli su mjeru da ova odluka 1.5. stupi na snagu", kazala je Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i da su upozoravali roditelje odgojitelje da se može raditi o tome da Grad Zagreb želi da što više roditelja izađe iz mjere.

"Ako je netko izašao iz mjere, izašao je svjesno", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlast se nije pripremila čak niti na kompenzacijske mjere koje su obećali. SDP-ov Gotovac traži od Grada izvješće o kompenzacijskim mjerama. Koje grad nije donio", kazala je.

U odnosu na listopad, stotinjak je korisnika manje sada. Markić je kazala da roditelji koji su ušli u mjeru dobro razmislili o tome te da se radi o obiteljima koji imaju najmanje troje djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo uvjereni da ova odluka nije u skladu sa zakonom. Iznijeli smo opsežnu dokumentaciju, praksu europskih i hrvatskih sudova, i mislimo da je to sve na našoj strani", kazala je Markić.

Markić je kazala da se u Gradu Zagrebu u pet godina mjere, koja je imala uvjet da je mogu koristiti oni koji žive u Zagrebu, rodilo 500 djece više nego prethodnih godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjera se pokazala visoko učinkovitom", kazala je 

"To smo dokazali dokumentima na sudu. Stručna analiza demografa Nenada Pokosa, to je jedan od ključnih dokaza na sudu da je demografska mjera polučila rezultate. Samim time što je Visoki upravni sud donio privremenu mjeru, znači da se ovi dokumenti, pojedinačni akti, temelje na zakonu, a sve je to kontra onoga što je aktualna vlast i Tomašević govorio", kazala je Berbić Lacko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo