Željka Markić za RTL Danas / 'Kod nas ne vrijede isti kriteriji za vrijeđanja i kažnjavanja. Ja dobivam prijetnje svaki dan, pa nitko ne reagira'

'Plenković je s Vrdoljakom prevario dvije skupine birača i to su oni koji dva puta u godinu dana nisu dali povratak SDP-a i HNS-a na vlast', poručila je između ostalog Markić

12.6.2017.
18:59
VOYO logo

U RTL-u Danas ugostili smo Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji.

Gospodin Stier je sudjelovao u povorci Hod za život. Dobro poznajete njegov politički stav. Je li Vas iznenadila ova ostavka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na neki način nije me iznenadila njegova ostavka zbog toga što je Stier naveo ono što planira raditi, a to je posvetiti se članstvu u HDZ-u, promovirati ono što je obećao, zajedno s Plenkovićem kada su došli na vlast, a to je bila demokratizacija stranke. Njemu je stranka važna, važni su mu ljudi i demokracija i ovo je jedna logična odluka. 

Je li to u suprotnosti s tim što radi premijer Plenković sada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja to zbilja ne znam jer je Plenković s Vrdoljakom prevario dvije skupine birača i to su oni koji dva puta u godinu dana nisu dali povratak SDP-a i HNS-a na vlast, radi korupcije, nesposobnosti i ideologije koju su nametali tijekom četiri godine njihove vlasti. Ti birači su ostali prikraćeni da imaju svoje predstavnike na vlasti. Ovo je problem i lijevih i desnih.

Vi ste se zalagali za izmjene izbornog zakona, no minirale su vas i ljevica i desnica. Je li ta ideja mrtva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo skupili 380 tisuća potpisa za promjenu izbornog zakona koji bi omogućio veće odlučivanje birača, da ne šefuju samo šefovi stranaka. Mi smo tražili promjenu izbornog sustava kroz referendum, stopirali su nas HDZ, HNS i SDP, tvrdeći da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača. Barem smo dobili jedan preferencijalni glas, ideja nije mrtva.

Slučaj Janice Kostelić nova je tema koja je podijelila hrvatsku javnost. Kako Vi gledate na napad na Janicu Kostelić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatram da je to neprihvatljivo, da tri žene koje sjede u autu, trajektu, okruži skupina mladića i da im se deru i psuju. Mi kao društvo trebamo priznati da u Hrvatskoj ne vrijede isti kriteriji - niti za vrijeđanja, niti za kažnjavanja. To je ono što je nedopustivo. Ostojić je ovdje moralizirao u Saboru, no on je prvi jasno vrijeđao, i to Anicu Kovač, nazivajući je misicom i omaložavajući je. Politika je ta koja je uvela taj neprijateljski i dehumanizirajući jezik prema neistomišljenicima. Ja dobivam stalno prijeteće poruke, prijavljujem ih uredno policiji, ali nitko ne reagira.

Što kažete na usporedbu s Mirjanom Rakić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se Rakić našla u istoj situaciji kao i Kostelić, za nju bi tražila istu zaštitu. Ali nije, ona je pozvala prosvjendike da uđu u njezin prostor, policija je bila tamo i bila je mnogo zaštićenija, a gospođa Kostelić i njene prijateljice nisu bile u tim okolnostima.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo