Što će biti s aferom Agrokor? / Željko Žganjer za RTL Danas: 'Nije normalno da sudski procesi toliko dugo traju'

"Sud kad dobije optužnicu nema prostora, on je vezan da donese pravilnik", rekao je među ostalim

23.4.2021.
20:30
VOYO logo

O dugotrajnosti pravosudnih procesa govorili smo i s Ivanom Ivandom Rožić.

Ivana, vidjeli smo ovo je bio kompliciran slučaj, puno svjedoka, puno optuženih, možemo li isto očekivati da će se dogoditi s Agrokorom?

"Čini se da da, ako je afera Podravka trajala preko 10 godina. Agrokor afera će trajati sigurno do 20 godina. Gost je odvjetnik i bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li po Vama to normalno? Da procesi toliko traju...

"Nije normalno, ali ja ne znam pojedinosti predmeta i praviti se pametan i je li postojala mogućnost da je to sve trebalo biti brže. Neki nisu oslobođeni, njihova situacija nije blistava, agonija traje dugo. Ni oni koji nisu osuđeni ni ovi oslobođeni ne mogu dobiti ovjerenje da mogu realizirati svoje poslovne poduhvate i nastaviti živote", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što reći za aferu Agrokor koja je posebna? Koliko će to trajati?

"To je stvar budućnosti da imamo zapravo tužitelje koji su maksimalno eduicrani da se mogu uhvatiti u koštac s poreznim kaznenim djelima,  s bankarskim  kriminalom. To zahtjeva posebne vještine a opet imaju ljude koji su vrhunski poznavatelji tog segmenta znanja i trebaju uskočiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj spiseva, neki ne dođu na suđenje - je li i to problem?

"Državno odvjetništvo i USKOK dizajniraju optužnicu i oni optuže određeni broj ljudi za broj djela. Sud kad dobije optužnicu nema prostora, on je vezan da donese pravilnik. Moguće je postupak u datom trenutku razdvojiti pa ga učini bržim, ali se to može kad se steknu zakonski uvjeti", rekao je na kraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo