trebala mu pogranična propusnica / Zeznula ga navigacija: Kod granice Hrvatske i Slovenije ostao bez 2500 kuna

Image
Foto: Slavko Midzor/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kažnjeni muškarac morao je platiti 2000 kuna kazne i 500 kuna prekršajnog postupka

7.11.2018.
15:55
Slavko Midzor/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski državljanin krenuo je u utorak iz Ptuja u Sloveniji prema Hrvatskoj, a navigacija mu je ponudila put preko mjesta koje nije granični prijelaz i gdje se granicu može prijeći samo uz pograničnu propusnicu.

"Mjesto na kojem me zaustavio granični policajac poslužilo je kao svojevrsni bankomat za državni proračun jer nije ni bila ponuđena opcija upozorenja ili vraćanja u Sloveniju, već automatska kazna u iznosu od 2000 do 10 000 kuna, plus troškovi utvrđivanja postupka", kazao je za Večernji list kažnjeni muškarac koji je morao platiti 2000 kuna kazne i 500 kuna prekršajnog postupka. Naveo je i kako je mogao dobiti i do 30 dana zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarac je bio i ljut zbog ponašanja pograničnog policajca koji je, prema njemu, bio na rubu profesionalizma s izjavom "Pročitajte zakon o nadzoru državne granice i zakonik o šengenskim granicama".

Ulaskom u EU nije ukinuta granična kontrola

Na službenim stranicama MUP navodi kako ulaskom Hrvatske u EU nije ukinuta granična kontrola s državama članicama EU te da se "osobama s pravom slobodnog kretanja u skladu s pravom Unije pri ulasku i izlasku provjerava identitet i državljanstvo te vjerodostojnost i valjanost putne isprave za prelazak granice, između ostalog i provjerom relevatnih baza podataka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogranična propusnica izdaje se državljanima ugovornih stranaka koji imaju prebivalište na pograničnom prostoru, a ona dozvoljava nositelju prijelaz granice na graničnim prijelazima te na drugim prijelaznim mjestima ako je pogranična propusnica s upisanim tim prijelaznim mjestima vidirana, tj. ako je dobiveno odobrenje druge ugovorne stranke da pojedinac prelazi državnu granicu izvan za to određenih graničnih prijelaza ili izvan službeno određenog radnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo