spremni za prihvat izbjeglica / Zimski kamp u Slavonskom Brodu spreman: od ponedjeljka vlakovi direktno od Šida do tranzitnog centra

Na istočnim granicama situacija se normalizirala - izbjeglice sve više organizirano stižu u Opatovac, ali ne zadugo. Od ponedjeljka će ih vlakovi voziti direktno od Šida do zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu

27.10.2015.
18:46
VOYO logo

Brodski prihvatni centar će uskoro postati jedino što će izbjeglice vidjeti od Hrvatske.

"Očekivanje je, ne da je očekivanje, nego je dogovoreno, da je prvoga tehnički pregled, drugoga bi stigli iz Šida u Slavonski Brod i odavdje bili dalje tranzitirani", kazao je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlak iz Šida stizat će u središte kampa, s jedne strane pruge je registracija, s druge odmor i okrjepa u grijanim šatorima, ali i u 300 kućica koje je darovao UNHCR.

Zgrade bivše INE već su popunjene higijenskim potrepštinama, hranom i toplim dekama. Sve su to proteklih deset dana napunili volonteri Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo već uputili poziv hrvatskoj javnosti i hrvatskim tvrtkama, da smo pri kraju za zalihama deka. Također bi nam dobro došla i dječja odjeća. Tople jakne i čarape", rekla je Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa.

Ovo je mjesto još prije 10 dana bila livada, a vojska je napravila najveći dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo reći da su hrvatski vojnici u ovoj krizi potrošili 4000 radnih dana, angažirajući se i na jednom i na drugom kampu. Hrvatski vojnik je uvijek spreman, rođen je spreman i narod može biti ponosan na vojsku", kazao je general Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

Cijeli kamp je pokriven nadzornim kamerama, postavit će se video zid sa svim važnijim informacijama, a izbjeglicama će na raspolaganju biti i besplatan internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
piljev osjetno manji /

U Opatovac i dalje pristižu izbjeglice, među njima je i 105-ogodišnja starica iz Afganistana

Image
piljev osjetno manji /

U Opatovac i dalje pristižu izbjeglice, među njima je i 105-ogodišnja starica iz Afganistana

Odmah kod šatora bit će osigurana i hitna pomoć, dok ce bolnica biti u grijanoj zgradi, mislilo se i na nevladine udruge, ali i na novinare.

Opatovac ce raditi jos samo nekoliko dana nakon što Slavonski Brod profunkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije šest dana, stigao je volonter iz Kalifornije koji uveseljava najmlađe.

"Primjećujem bolju organizaciju ovdje u kampu. U početku je bilo kaotično. Problem je što izbjeglicama ne govore kuda ih vode. To ih čini nervoznima, jer ne znaju što se događa", priznao je Philip Coulter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje je stigla i najstarija izbjeglica, baka iz Afganistana. Ova je bakica na put u Švedsku krenula s punih 105 godina.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo