'Približavanje Indiji' / Živi zid tvrdi da ih se protivnici boje - oni uzvraćaju: 'Njihove ideje su opasni avanturizam'

'Radi se o naizgled simpatičnoj skupini političara čije su ideje iznimno opasne za Hrvatsku, posebno dio koji se odnosi na izlazak iz EU-a i NATO-a', ističe Arsen Bauk iz SDP-a

30.4.2018.
18:55
VOYO logo

U trenutku kada se u HDZ-u razmatra mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora - s čvrste treće pozicije Živi zid je spreman sa svojom "vladom u sjeni".

Stranka koja je u u sedam godina od udruge koja se borila protiv deložacija prerasla u jakog političkog igrača želi Hrvatsku izvan Europske Unije i NATO-a, te govori ono što glasači žele čuti: oni su za narod, i protiv banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren u svoju snagu njihov šef Ivan Vilibor Sinčić tvrdi da ih se protivnici boje.

"Kolegice i kolege, oni se boje...", započeo je govor na jučerašnjem Kongresu Živog zida predsjednik stranke Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko se boji Živog zida? Iz stranke koju najviše kritiziraju - vladajućeg HDZ-a, kažu, Živi zid im nije prijetnja.

"U demokraciji treba poštovati svačiji takozvani uspjeh pa tako i takozvani uspjeh Živog zida. HDZ se ne boji. Neka se ljudi natječu naravno, ja uvijek kažem, očekuje se djelima i riječima", kazao nam je Milan Kujundžić iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se HDZ uzdaje u svoje vjerne birače, SDP-u je prema anketama Živi zid uzeo dio birača. U toj stranci kažu Živi zid je opasan za Hrvatsku.

"Radi se o naizgled simpatičnoj skupini političara čije su ideje iznimno opasne za Hrvatsku, i predstavljale bi opasni avanturizam, posebno dio koji se odnosi na izlazak iz EU-a i NATO-a. Treba jasno reći u tom slučaju bile bi ugrožene i plaće, i mirovine, i ušteđevine, i obrambena sposobnost Hrvatske", istaknuo je Arsen Bauk iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još ćemo im poručiti da je ovo danas tek početak. Bit će i drugi i treći Kongres", poručio je Sinčić sa stranačkog skupa.

Živi zid predstavio je i potencijalnu vladu na čelu sa Sinčićem kao premijerom i Pernarom - ministrom vanjskih poslova. Za MOST ništa novo. Iako ih je Živi zid prema anketama preskočio, to ih ne brine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MOST je pokazao da se ne boji nikoga. Nisam primijetio da su predstavljeni neki novi ljudi. Birači će procijeniti koliko je tko ozbiljan. Oni idu s pričom da neće sudjelovati u vlasti s bilo kim na političkoj sceni, očito bježe od preuzimanja odgovornosti", kazao nam je Nikola Grmoja iz MOST-a.

HNS kao dio vladajuće koalicije ne strepi od Živog zida. Po zadnjim anketama imaju deset puta manju potporu birača od Živog zida.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja da izađemo uz EU-a, a ne znajući što to znači sa stotinama izgubljenih mjesta, povezivanje s Indijom i Južnom Afrikom što mi je potpuno nejasno, govori da će trebati dugo vremena da oni počnu rješavati ozbiljne državne probleme", ističe Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. 

I dok ih politički konkurenti kritiziraju zbog neozbiljnosti, Živom zidu potpora raste kako raste broj nezadovoljnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo