Prvi put nakon 20 godina / Znaju li što ih čeka? Odlučivao je o svakoj sitnici, stisnuo svaku ruku. Neponovljiv stil vladanja Bandića. 'Sa mnom nije nikad tako funkcionirao'

Prvi put nakon 20 godina Zagrepčani će vidjeti da se može drukčije.

27.5.2021.
8:30
VOYO logo

Zagreb će u ponedjeljak dobiti novog gazdu. Dočekat će ga ogroman minus, 27 pročelnika, problematična žičara, građevinski moćnici navikli na lako dobivanje natječaja, ljudi željni koncesija za adventske kućice, roditelji koji žele nove vrtiće, 100 kamiona smeća svaki dan, i milijun drugih problema.

Prvi put nakon 20 godina svime time bavit će se netko drugi osim Milana Bandića. Prvi put nakon 20 godina Zagrepčani će vidjeti da se može drukčije. Da ne mora i o puknutoj cijevi i o rotoru i o baš svakoj stvari odlučivati jedna osoba. Da postoji i drugi način osim mahnitog obilaženja grada od jutra do mraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se s novinarima ne mora uvijek svađati. Da šminkanje mostova i spomenici ne moraju biti prioritet. Da se zapošljavati može po jasnim kriterijima i natječajima. Da gradonačelnik ne mora biti ni karizmatičan ni hiperaktivan. Kako je vladao Milan Bandić i - Petar Panjkota.

Ovako je u zoru započinjao gotovo svaki radni dan Milana Bandića. Za očekivati je da od njegova nasljednika takvo što nećemo gledati. Barem ne pred kamerama.

Jer baš je pred kamerama Bandić bio one man show, neusporediv sa bilo kime na političkoj sceni. Nema situacije u kojoj ga nismo vidjeli, a sve kako bi se prikazao kao čovjek koji rješava svaki problem, sve to uz ništa manje upečatljive izjave.

Ja nisam Usain Bolt.

Šta sam ja, Batman?

Ja sam uvijek odgovoran, i kad golub crkne na Jelačić placu.

Mogao bih bit kozmonaut.


I mogao je, kako je sam govorio, biti gazda grada, sposoban za sve.

Spremni smo, da padaju pahulje veličine dječje glave. Ako bude potrebno pojest ćemo ga.

Kako što i snijeg smo pojeli, tako ćemo figurativno i smeće pojesti.


Sad smo stavili cijelu infrastrukturu i do petka će biti presvučen asfalt. Pozdravite sve doma.

Gotovo da nije bilo birača koga nije pozdravio, stisnuo mu ruku ili ga zagrlio. I tako u šest mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uvijek u akciji /

Bandić je imao problema sa zdravljem, ali liječnike nije slušao: Htio je 'delati' za Zagreb 365 dana godišnje

Image
uvijek u akciji /

Bandić je imao problema sa zdravljem, ali liječnike nije slušao: Htio je 'delati' za Zagreb 365 dana godišnje


"I onda si udvaram da sam dobri tata grada, jer to za milijun godina, neka uđe u zapisnik, nikad nitko neće dobiti", rekao je Bandić. ( 20.2.2019.)

I doista, teško da će to itko dobiti, kao što nitko neće njegovim stilom voditi grad. Da je neponovljiv misli gotovo svatko u Kozari Boku i Putevima, četvrti čiji stanovnici upravo njega vide kao zaslužnog za sve što imaju.

"Milan je Bandić bio jedan veliki radnik za sve ljude, on nije birao tko je, šta je, kako je, on se borio za sve. I ono što je on napravio, to neće bitko napravit, od podvožnjaka, nadvožnjaka, asfalta, vode, plina, sve nam je dao", priča Marko Martinović, Kozari Putevi.

"Za sviju nas je dobar bio, nismo mi ništa dobili džabe, sve smo platili, i kanalizaciju i vodu i sve, ali smo dobili da nas nitko ne dira. I nek mu je laka crna zemlja", ekla je 
Ana Marelja, Kozari Putevi.

Teško bilo pratiti njegov tempo kažu njegovi suradnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



"Dan mu je trajao preko 20 sati, dnevno je imao preko 20 obaveza, međutim ono što je za njega specifično je da svakom pojedincu, svakom društvenom događaju, posvećivao jednaku pažnju, sve mu je bilo važno", ističe Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Tako se svake godine pojavljivao u Brezovici, slikao čak i s bedžem s Titom na reveru, a onda radi opstanka na vlasti pristao da se promijeni ime maršalova trga. Slavko Kojić koji je Bandiću bio gradski ministar financija i desna ruka 30 godina, priznaje da se koristio populistički metodama i da nije sve radio savršeno.

"Kad je netko dugo godina na poziciji, ne da se želi osiliti, prilike rade čovjeka takvim kakav je. Tako da ima elemenata koji se meni nisu sviđali, ali generalno uzevši, on je povijesno velik gradonačelnik bio, i političar definitivno", kaže Slavko Kojić, bivši pročelnik za financije Grada Zagreba.

Svašta smo o njemu doznali i na sudskim procesima posljednjih godina, da je slao službeni auto na svinjokolju svoje sestre, ili u Istru po Sandru Perković kada mu je trebao njezin glas u skupštinu. Ili, kako je urlao na suradnike kada ne bi znali koga treba premjestiti na drugo radno mjesto ili im povećati plaću.

Bandić: ''Vido, molim te. Sad će doć' ona s rješenjem i istim bodom dok je kuvala kavu. Pa Vido, što radite vi, Boga vam j***m?''

Bulum: ''Šefe, ja nisam to znao''.

Bandić: ''A Vido, tko je trebao znat'? Zato što radite posao preko k***a, boli vas k***c!''

Bulum: ''Da.''

Bandić: ''Ne radite posao, a kad vi trebate nešto onda se pazi na detalj. A kad ja kažem nešto, onda nisi znao''.

A vadio bi se ovako.

"To je stil, to je pitanje stila, a ne jel mi neugodno ili ne. Znate koliko bi vi radili kod mene. Dva sata!", priča je Bandić (17.4.2019.)

Pa čak je i pred kamerama prao suradnike, recimo jer bazeni na Šalati nisu otvoreni dovoljno rano.

Cimer se ne može kupati ujutro u pola 6 do pola 7, ali ne može, "zato što se k... digao tebi i tvojima, jer vi dolazite u 8, 9, oprosti, na posao, i ne može nitko doći prije 6 ili 7. Jel to problem?

"Ono je stil doista koji je on znao rabiti, meni je to nepristojno, ja to ne bih radio, en mogu ja nekome docirati na koji način će komunicirati sa svojim suradnicima, sa mnom nije nikad tako funkcionirao", priča Slavko Kojić,  bivši pročelnik za financije Grada Zagreba.

Unatoč gigantskoj aferi Agram, Milan Bandić do smrti je ostao - nevin čovjek. Iza njega ostale su ušminkane fontane širom grada, ali i preuređeni Bundek, koji bi se mogao zvati i Bandek, kao i Domovinski most, MSU, Muzička akademija, Arena Zagreb.

Ja sam vam kao Ferrari koji prođe miliju kilometara, ja sam već negdje na 800 tisuća.

Ubitačan tempo godinama je ostavljao traga na njegovu zdravlju, ali do zadnjeg dana nije usporio. Činjenica ostaje, takvog vladara Zagreb više neće imati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo