nove izmjene / Znate li da udomiteljstvo postaje zanimanje? Novi zakon omogućuje plaću veću i od 6 tisuća kuna

Iako ljubav i briga prema djeci nemaju cijenu, reguliranjem prava udomitelji bi također dobili sigurnost koju zaslužuju

22.5.2018.
19:25
VOYO logo

Domovi za nezbrinutu djecu puni su mališana koji čekaju toplinu obiteljskog doma. I dok se na posvojenje čeka godinama, broj udomiteljskih obitelji iz godine u godinu sve je manji. 

No, prijedlogom novog zakona o udomiteljstvu, koji je od jučer u javnoj raspravi, udomiteljstvo će uskoro postati zanimanje pa bi tako oni koji se bave ovim pozivom, a nezaposleni su, trebali dobiti sva radna prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ta će se prava odnositi i na udomiteljicu Dubravku Čordašev. Iako ima petero biološke djece, udomiteljica je deset godina. Sa suprugom se trenutačno brine o troje djece.

“Trenutno ja sam nezaposlena osoba i cijela profesionalizacija bi mi puno značila jer bih stekla prava iz radnog odnosa,islo bi mi mirovinsko i socijalno. Do sad to nije bila praksa, ali puno bi mi značilo jer bih ja jednog dana imala pravo na mirovinu i imala bih nekakvu kunu za starost”, rekla nam je Dubravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubravka je jedna od oko 400 nezaposlenih udomitelja, kojima bi se status trebao regulirati.  

Razgovarali smo i sa Zvjezdanom Bogdanović, savjetnicom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb koja nam je rekla kako je cilj ovog zakona smanjiti broj djece i odraslih u ustanovama, prevenirati institucionalizaciju djece, a glavni cilj donošenja zakona je, kaže, obavljanje udomiteljstva kao zanimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za djecu s problemima u ponašanju i poteškoćama u razvoju brinut će se specijalizirani udomitelji s višom ili visokom stručnom spremom, koji će se za 5000 do 6500 kuna skrbiti za samo jedno dijete.

Iz dječjih domova nadaju se da će nove izmjene povećati broj udomiteljskih obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikako nije dobro da djeca odrastaju u domovima dugoročno jer obiteljska skrb, kvalitetna obiteljska skrb je za dječji razvoj nezamjenjiva”, rekla nam je ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava.

Zakon će u javnoj raspravit biti do sredine lipnja, a njegovo donošenje očekuje se krajem godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možda će biti malo problematično što će profesionalni udomitelj morati imati istovremeno troje djece", dodaje Kelava.

Jer kažu, djeca dolaze, odlaze, školuju se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Regulirat će se na način da će i slijedeća tri mjeseca imati istu tu naknadu, a onda će se centar potruditi da u njegovu obitelj uđe još jedno dijete koje će činiti troje djece", pojašnjava Bogdanović

Iako ljubav i briga prema djeci nemaju cijenu, reguliranjem prava udomitelji bi također dobili sigurnost koju zaslužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo