VRIJEDNA 10 MILIJUNA KUNA? / Zubčić za RTL.hr o navodnom darivanju najatraktivnije ustanove nadbiskupiji: 'Šuška se da bi uselili knjižnicu i arhiv'

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Govori kako je i župana zatražio da kod ministarstva izbori da nekretnina dođe u gradsko ili županijsko vlasništvo, ali ovaj tvrdi da je odbijen

17.2.2022.
12:40
Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

Podatak o gotovo 10 milijuna kvadrata koliko, kako tvrdi predsjednik SDP-a Zadarske županije, Jure Zubčić, posjeduje Zadarska nadbiskupija na tom području, šokirao je javnost, no informacija je to koja je isplivala nakon vijesti da bi tom vlasništvu mogli pridati i kvadraturu Doma županije, lokaciji u samom srcu Zadra.

U medijima se naime pojavila informacija da županija planira darovati nadbiskupiji navedeni prostor i to u sklopu obeštećenja za nekretnine oduzete Crkvi za vrijeme Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To, govori Zubčić, ne zvuči kao nešto od javnog interesa. Kako govori za RTL.hr, on je priču pokrenuo jer nadbiskupija, odnosno katolička crkva kroz nekoliko pravnih subjekata praktički posjeduje polovicu poluotoka, a da se niti ne zna koliko država Crkvi zaista duguje i duguje li uopće.

Image
TAJNOVITE CRKVENE FINANCIJE /

Potraga pokušala otkriti koliko novca dobiva Crkva, ali mons. Puljić odbio odgovoriti: 'Ne bih vam dao taj podatak. Ne bih.'

Image
TAJNOVITE CRKVENE FINANCIJE /

Potraga pokušala otkriti koliko novca dobiva Crkva, ali mons. Puljić odbio odgovoriti: 'Ne bih vam dao taj podatak. Ne bih.'

Kaže nam kako sve prati, odnosno trebala bi pratiti komisija koja se pak ne sastaje pa se postavljaju pitanja: Koliko Hrvatska još mora obeštetiti Crkvu? Koliko je isplaćeno do sada? Jesmo li preplatili dug?, govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da procijeni vrijednost Doma županije kaže da odgovor ne zna, ali da bi mogla iznositi oko 10 milijuna kuna. Otkrio nam je potom i kako se već šuška da bi Crkva u taj prostor uselila arhiv i knjižnicu.

"Sumnjivo je to jer je u tijeku projekt spajanja znanstvene i nadbiskupske knjižnice, a nadbiskupija ima i svoj arhiv koji zjapi prazan", rekao je Zubčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da smo ga uhvatili baš za vrijeme sjednice županijske skupštine, kaže nam i da je na istoj župana Božidara Longina (HDZ) upitao zašto od ministarstva, odnosno ministra koji mu je ujedno i stranački kolega, ne izbori da nekretnina dođe u gradsko ili županijsko vlasništvo, no tvrdi da mu je rekao kako je odbijen.

"Zaključujem da onda  ministar ne dijeli simpatije prema njemu", kaže Zubčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku i zaključuje kako ga uopće ne zanima kako će nadbiskupija raspolagati svojom imovinom.

"Dio pašnjaka je prodala, a ima i stanove, šume (...)", navodi. Njegov je cilj, tvrdi, na jednom mjestu vidjeti koliko je Crkvi od strane države do sada vraćeno i koliko dugujemo. Upitan hoće li dalje poduzimati neke korake, navodi kako mu jedino preostaje Vladi apelirati da ne donese zaključak o darivanju prije nego se provjeri stvarni dug države prema Crkvi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo