Hrvati nejneuredniji platiše / Hrvatski biznis koči naplata – poduzetnici čekaju i do četiri mjeseca

Za okretanje izvozu djelomično je kriv podatak da su Hrvatski poduzetnici najneuredniji platiše u Europi. Na naplatu se čeka čak četiri mjeseca. Pokazalo je to najnovije istraživanje koje Hrvatsku na ljestvici potencijalnih biznis partnera, od 12 europskih zemalja, gura na samo dno!

9.9.2014.
19:27
VOYO logo

Kultura plaćanja u Hrvatskoj je i dalje kultura – neplaćanja. Rokovi kašnjenja u naplati sve su duži. Istraživanje provedeno na 200 direktora tvrtki u Hrvatskoj pokazuje da je problem u praksi i dalje velik. Ovaj proizvođač kaže da više ne ulazi u posao bez jakih bankovnih garancija da će moći naplatiti svoja potraživanja.

"Imamo par vjerovnika prema kojima već dugi niz godina imamo otvorena potraživanja a to su zapravo firme od kojih ni ne možeš očekivati da će se uopće naplatiti. A problem su nam i predstečajne nagodbe koje je veliki broj formi iskoristio za bijeg od dugova", kaže poduzetnik Filip Galeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se nakon isteka roka plaćanja od 50 dana na naplatu čeka u prosjeku još 59 dana. Po sektorima najduže se čeka u trgovini 66 dana, U industriji 52 dana, a u sektoru usluga 62 dana nakon isteka roka. Što zapravo znači da poduzetnici svoj novac moraju čekati gotovo 4 mjeseca upozoravaju iz tvrtke koja je provela istraživanje.

Direktorica tvrtke Eos Matrix Barbara Cerinski tvrdi da Hrvatska u tom smislu iz godine u godinu tone sve dublje:  "Nažalost, ne možemo reći da su se okolnosti u Hrvatskoj promjenile u odnosu na prethodne godine jer su trendovi plaćanja koje bilježimo u ovoj godini čak nešto lošiji nego prethodnih godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski su poduzetnici najnepouzadaniji u Europi. Samo 68 posto računa u godini se plaća uredno. Najbolja je Njemačka sa 83 posto uredno plaćenih faktura dok i ostale države u okruženju također imaju bolju statistiku od Hrvatske. Pa i Grčka. Stručnjaci upozoravaju da stroži Zakoni nisu ubrzali rokove plaćanja.

No i sama država je generator nelikvidnosti. Neke bolnice privatnicima kasne sa plaćenjem i do godinu dana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo