najveća volonterska akcija / Hrvatski gradovi ugasili svjetla za planet Zemlju

Image
Foto: PIXSELL

Akcija 'Sat za planet Zemlju' koju organizira vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF 'zamračila' je u subotu u 20.30 sati na sat vremena rekordnih 150 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatsku.

1.4.2012.
9:30
PIXSELL
VOYO logo

Trgovi i znamenitosti iz 37 hrvatskih gradova u subotu su u 20.30 sati utonuli u mrak te tako dali doprinos akciji kojoj je glavni cilj upozoriti na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca, rekla je voditeljica WWF-ove akcije za Hrvatsku Petra Boić Petrač na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje je održana proslava uz prigodni program.

Istaknula je kako je to dosad najveći odaziv hrvatskih gradova u akciji Sat za planet Zemlju te "dokaz kako smo postali svjesni da moramo brinuti o Zemlji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalila je svim građanima koji su ugasili svjetla te ih pozvala da se ne zaustave na jednom satu, već da se potrebe za čuvanjem zemljinih prirodnih resursa sjete svakoga dana.

Boić Petrač je ustvrdila kako se trenutno na svjetskoj razini troše prirodni resurse u vrijednosti jedne i pol planete, a ako se tako nastavi do 2030. ih više neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svojim malim aktivnostima poput gašenja svjetla, vožnje biciklom, zatvaranjem slavine dok peremo zube ili recikliranjem možemo pridonijeti oporavku Zemlje. Ovih sat vremena u mraku trebamo razmisliti o svim pozitivnim stvarima koje možemo učiniti za okoliš", poručila je.

U ovogodišnjoj akciji svjetla su se ugasila u 5411 gradova, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačke Zidine, pulska Arena, osječka Tvrđa i splitski zvonik Sv. Duje tek su neke od znamenitosti koje su pridružili rimskom Koloseumu, slapovima Niagare, Eiffelovom tornju, londonskom Big Benu ili pak Kineskom zidu na popisu svjetskih simbola koji su se večeras 'zamračili na jedan sat'.

Osim na zagrebačkom Zrinjevcu proslava Sata za planet Zemlju održava se i na dubrovačkom Stradunu te na Trsatskoj gradini u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WWF je akciju u Hrvatskoj organizirao uz podršku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, uz glavnog pokrovitelja tvrtku Coca-Cola u Hrvatskoj.

Sat za planet Zemlju je globalna inicijativa WWF-a za borbu protiv klimatskih promjena koja se održava svake zadnje subote u ožujku. Prvi Sat Zemlje organizirali Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) i list Sydney Morning Herald u ožujku 2007. kad je 2,2 milijuna stanovnika Sydneya ugasilo svjetlo na sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 2011. godine Sat za planet Zemlju je ušao o povijest kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizirana, sa sudjelovanjem 135 država i više od 1,8 milijarda ljudi sa svih kontinenata, uključujući najpoznatije svjetske zgrade i prirodna čuda.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo