PRED UČLANJENJEM U CERN / I Hrvatska otkriva tajnu svemira

Image

Institut Ruđer Bošković Vladi predlaže hrvatsko učlanjenje u CERN - Europsku organizaciju za nuklearna istraživanja, koja je najpoznatija po eksperimentu otkrivanja nastanka svemira.

27.11.2009.
20:03
VOYO logo

ZAGREB - Institut Ruđera Boškovića (IRB) lobirat će da Hrvatska aplicira za članstvo u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja - CERN, izjavila je u petak ravnateljica IRB-a Danica Ramljak po završetku strateškog sastanka predstavnika IRB-a i CERN-a, održanog na tom najvećem hrvatskom istraživačkom institutu u području prirodnih znanosti i tehnologije.

Prema riječima Ramljak, IRB će u narednih nekoliko tjedana pripremiti strateški dokument koji će sadržavati presjek strateškog sastanka. Istaknuvši kako će o aplikaciji odlučiti Vlada, Ramljak je rekla kako je važno da se ta inicijativa predstavi Vladi u najboljem svjetlu i vjeruje da će tomu pridonijeti i spomenuti dokument.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je će se osnovati i radna grupa koja će uključivati i predstavnike ministarstava koja podržavaju hrvatsku aplikaciju za CERN, predstavnike istraživačkih instituta, akademske zajednice i industrije koji će onda tu zajedničku inicijativu predstaviti hrvatskoj vladi.

Objasnila je da zemlje članice CERN-a plaćaju članarinu koja iznosi godišnje do dva milijuna eura. Pri tomu, dodala je, hrvatska javnost treba znati da se članarina određuje prema BDP-u, što znači da bi Hrvatska svakako plaćala manju članarinu od, primjerice, Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, kada se preda aplikacija, CERN-u se plaća samo 25 posto članarine, ostalih 75 posto Hrvatska će biti obvezna uložiti u svoju istraživačku infrastrukturu, a nakon toga je poček od pet godina.

Ramljak ističe i kako je važno da Vlada ima prave informacije koje će ju uvjeriti da članstvo u CERN-u nije interes četrdesetak hrvatskih fizičara koji će odlaziti u CERN, već da će to omogućiti širokom krugu znanstvenika usavršavanje i obrazovanje. Dodala je da se u Hrvatskoj opravdano očekuje i da će se povećati broj kvalitetnih doktora znanosti čemu svakako pridonosi i mogućnost odlaska znanstvenika u CERN i rad na međunarodnim projektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CERN je trenutno najspominjanija znanstvena organizacija u svijetu, ponajprije zbog epohalnog eksperimenta u golemom podzemnom tunelu, kojim se pokušava dokučiti kako je nastao svemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo