eksploatacija nafte i plina / Igra je otvorena: Najjači svjetski biznis stiže u Hrvatsku!

Gospodarskom oporavku trebala bi pridonijeta eksploatacija nafte i plina iz Jadrana. Donošenjem Zakona o ugljikovodicima Hrvatska je ušla u veliku svjetsku igru,a interes su dosada pokazali veliki naftni divovi. Istodobno su u Hrvatsku stigli predstavnci SAD-a koji u Hrvatskoj žele učvrstiti svoju energetsku poziciju u regiji.

10.3.2014.
18:52
VOYO logo

Igra je otvorena. Najjači svjetski biznis stiže u Hrvatsku. Natječaji će se otvoriti u travnju i onda ćemo znati koje tvrtke su poslale ponude. Neslužbeno se spominju Royal Dutch Shell, BP ali i mnoge druge. Amerikanci su poslali svoju energetsku diplomaciju na pregovore sa ministrom gospodarstva koji je zadužen za uvođenje Hrvatske u veliku naftnu ligu.

"Želim čestitati ministru Vrdoljaku i Hrvatskoj Vladi na velikom poslu koji su napravili kako bi mogli obznaniti u travnju ulazak u sljedeću fazu koji će donijeti nove strane investicije u Hrvatskoj", izjavio je AmosHochstein, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a.

Očekuju se ukupne investicije od oko 3 milijarde dolara. Velike koristi imat će domaća metalna indistrija i naravno proračun. Očekuje se da će se na natječaje javiti 30-ak najjačih tvrtki. Koncesije će se dodjeljivati za 29 polja veličine do 1600 kvadratnih metara. Morat će se poštovati svi ekološki standardi. Platforme se neće smjeti vidjeti s obale, a bušotine ne smiju utjecati na turizam.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da smo taj posao dobro odradili i da smo u završnoj fazi prije objave natječaja", kazao je ministar gospodarstva IvanVrdoljak.

Danas je kao predfaza otvoren tzv. data room. Mjesto na kojem će investitori moći dobiti seizmičke podatke o Jaderanskom tlu. Sam ulazak u ovu sobu plaćat će se 5000 eura.

"Imat će pravo dva dana biti unutra i pregledavati podatke 4-ero ljudi može biti unutra odjedapmut iz jedne tvrtke u prostorioji i te 4 osobe mogu istovremeno na opremi koju agencija posjeduuje pregledavati podatke", poručuje BarbaraDorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike.

Amerikanci su tijekom posjeta poručili da se ne žele miješati u odnose Vlade i MOL-a oko INE. No sama činjenica da su ovu priču, u kojoj se spominju kao potencijslni kupci INE, sami spomenuli.. govori sama za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo