vladine brojke / Je li Hrvatska više dobila ili dala u blagajnu Unije?

Polovica od 220 milijuna eura koliko košta obnova dubrovačke zračne luke kapnut će iz Bruxellesa. U ovom slučaju korist je neosporna. No je li Hrvatska u godinu dana članstva više dobila iz fondova ili je više dala u kasu Unije za članarinu.

30.6.2014.
19:08
VOYO logo

Vladine brojke pokazuju da smo, unatoč velikoj članarini koju smo iskeširali na samom početku, ipak u plusu...

"Koliko smo od 1. 7. prošle godine do kraja svibnja ove godine dobili ili bolje rečeno do danas. Znači to je jako teško mjerljivo, ali evo moji ljudi su vrlo precizno utvrdili tu brojku i eto mi smo u plusu od 310 milijuna kuna", kazao je potpredsjednik Vlade BrankoGrčić.

S druge strane oporba računa da je Hrvatska, kada se podvuče crta pod godinu članstva, u minusu od milijardu i 200 milijuna kuna. No Grčić to opovrgava sa svojom kalkulacijom od 310 kuna plusa. Potpredsjednik tvrdi da su duplo uspješniji od HDZ-a. Karamarko odgovara.

"Mi nismo povukli ništa kvalitetno iz tih fondova iako oni stalno pričaju da su oni najbolji da su šampioni u svemu tome. Zaista više ne znam mislim da je zavladala paranoja", smatra predsjednik HDZ-a TomislavKaramarko.

Najveći projekt koji će se za sad financirati iz fondova je pruga Dugo Selo Križevci. No ona ne ulazi u ovogodišnju računicu jer prvi natječaj nije uspio zbog potrebnih korekcija koje je tražio Bruxelles. Grčić kaže da je to normalno a ministar financija plastično pojašnjava koliko su ukupni troškovi u prvoj godini bili veliki.

"Ujutro se probudite i onada vam samo pokažu neki račun u Europi i onda im morate platit 3,6 milijradi kuna što je jedan posto BDP-a", komentar je ministra financija BorisaLalovca.

No, šansa je i dalje tu. Ako bude dovoljno aktivno pripremala projekte Hrvatska može biti u velikom plusu. Stvar je tako i zamišljena. Pred Hrvatskom stoji kolač od 10, 3 milijarde eura, koji je do 2020 spreman na povlačenje. Test za volju, stručnost i želju za rastom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo