harač rajo, harač / Kako će Vlada stegnuti remen?

Vladine smjernice proračuna, najave rezanja i porezni udar izazvali su mnogobrojne reakcije. Rijetki ih hvale, a oni kritičniji još daju šansu da u detaljnijem prikazu doznaju na čemu će to država štedjeti. No, zasada čak ni Vladini potpredsjednici ne znaju gdje će stezati remen i kako.

27.1.2012.
19:02
VOYO logo

Štednja je očito neizbježna sudbina za većinu Hrvata. Čak će i premijer Zoran Milanović osjetiti harač na vlastitoj koži jer će povećanjem njegova plaća biti 486 kuna manje mjesečno.

No, to je tek kap u moru od 5,6 milijardi kuna, koliko Vlada namjerava uštedjeti u ovogodišnjem proračunu.

Ipak, ostaje nejasno kako će se konkretno uštedjeti dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene, te isto toliko na ostalim rashodima, pogotovo ako se zna da otpuštanja u javnoj i državnoj upravi neće biti.

"Radi se o ukidanju većeg broja voditeljskih mjesta u državnoj upravi, radi se o racionalizaciji poslovanja agencija. Također vjerojatno će se raditi o racionalizaciji u nekim javnim službama, tako da vjerujem da prostora još ima", optimističan je bio Arsen Bauk.

Dodatni prostor za uštede tražit će se i boljom organizacijom radnog vremena, zbog čega više ne bi trebalo biti neopravdanih prekovremenih sati, a uvodi se i PDV na reprezentaciju i nabavu automobila, koji se ubuduće neće vraćati poduzetnicima. Konačno, i od same državne uprave očekuju se velike stvari.

"Na državnom proračunu nalazi se negdje oko 226 tisuća što državnih što javnih službenika u preko 2.000 institucija. Dakle, 2.000 čelnika imat će priliku da pomogne da ovo sve bude u okvirima zacrtanoga", rekao je ministar uprave.

U te okvire moraju se svesti i ministarstva. No, čini se da neće baš sva biti u stanju to i napraviti.

Ipak, koliko god da im je teška situacija sva će ministarstva morati dobro razmisliti o rezovima u naredna dva tjedna, iako svi ministri još ne žele govoriti o svojim uštedama.

Oporba se, međutim, boji da potezi vlade nisu dovoljno promišljeni i kako kažu čini se da ne  vrijede ista pravila za nas i za njih.

"Kad sam ja izabrana u Saboru, morala sam na početku svoga mandata reći - smanjit ćemo plaće, dignut ćemo PDV i onda je krenulo "harač, harač". I isto gospodin Linić i Milanović su govorili o haraču, a sad smatraju da je to sve idealno", komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Idealno ili ne, građani su možda i spremni na štednju, ali samo ako se brzo pokaže da odricanje nije bilo uzalud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo