BOŠNJAKINJA SVJEDOČILA O ZVJERSTVIMA / Kapetan Dragan me silovao

Bošnjakinja Džemila Subašić iz Zvornika tvrdi da ju je bivši vođa srpskih paravojnih snaga više puta silovao tijekom rata u BiH. Navodno joj je tada rekao: "Gdje može jedan Srbin, mogu svi."

30.9.2010.
10:10
VOYO logo

SYDNEY - Australska televizijska mreža ABC objavila je u srijedu polusatnu emisiju o slučaju Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao Kapetan Dragan, u kojoj ga je Bošnjakinja Džemila Subašić iz Zvornika optužila za zlostavljanje i višestruko silovanje tijekom rata u BiH.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga kojeg Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i od Australije traži njegovo izručenje, trenutno se nalazi u pritvoru u Sydneyu i čeka odluku australskog ministra unutarnjih poslova o izručenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ABC-ovoj emisiji Foreign Correspondent objavljena su svjedočanstva hrvatskih ratnih zarobljenika o tome kako su ih u zatvoru u Kninu zlostavljali Vasiljković i pripadnici njegove postrojbe, a po prvi puta je objavljen i iskaz Džemile Subašić.

Subašić je rekla da je 1992. godine zajedno s drugim uhićenim ženama dovedena u hotel u Zvorniku u kojem su sustavno seksualno zlostavljane. Kazala je da ju je Vasiljković silovao šest ili sedam puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažem mu, molim te nemoj me dirati. Ubij me sad, ali me nemoj dirati. Rekla sam mu da sam već bila silovana u Liplju. Na to mi je on rekao: Gdje može jedan Srbin, mogu svi", kaže Subašić.

Kada joj je novinar ABC-a pokazao fotografiju Dragana Vasiljkovića, Džemila Subašić ga je prepoznala. "Da, to je Kapetan Dragan koji me silovao, ne samo mene nego i druge žene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vasiljkovića Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima HV-a i policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila.

Zahtjev za njegovim izručenjem Australiji je upućen 2006., a iduće je godine australski sud pozitivno odlučio o hrvatskom zahtjevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vasiljković se žalio, a Savezni sud za Novi Južni Wales je 2009. poništio odluku o izručenju te je u rujnu pušten iz ekstradicijskog pritvora.

No, Hrvatska se tada žalila putem australskog državnog odvjetništva i Vrhovni sud je 30. ožujka ove godine prihvatilo žalbu i poništio presudu Saveznog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon te odluke australskog Vrhovnog suda Vasiljković je bio u bijegu 43 dana do uhićenja u svibnju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo