radikalizacija prosvjeda / KBC Dubrava: Koji su pravi razmjeri štrajka liječnika?

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sanacijski upravitelj KB Dubrava Dragan Korolija Marinić tvrdi da danas nema bitnih razlika u odnosu na proteklih 12 dana štrajka, te da je većina bolesnika zbrinuta.

30.9.2013.
16:15
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat najavio od danas radikalizaciju štrajka bolničkih liječnija, u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava teško je odrediti prave razmjere štrajka zbog bitno različitih podataka s kojima u javnost izlaze ravnateljstvo i štrajkaški odbor.

Naime, sanacijski upravitelj KB Dubrava Dragan Korolija Marinić tvrdi da danas nema bitnih razlika u odnosu na proteklih 12 dana štrajka, te da je većina bolesnika zbrinuta. No, predsjednica tamošnjeg štrajkaškog odbora Ljiljana Lovrić rekla je novinarima da su minimalizirani i operacijski program i rad poliklinike, čiji su hodnici danas bili gotovo prazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavljene su samo četiri operacije, inače ih imamo 35 do 40 dnevno. U poliklinici su radili samo oni liječnici koji ne štrajkaju. Sve ostale pacijente vratili smo kućama", tvrdi Lovrić.

Suprotno tomu, sanacijski upravitelj Korolija Marinić kaže da se danas u KB Dubravi nipošto nije radilo kao nedjeljom jer u tom slučaju poliklinika uopće ne bi radila, a "danas je radila većina ambulanti koje su zbrinule 50 do 60 posto naručenih pacijenata". Oni koji, zbog štrajka, nisu primljeni, ponovno su naručeni ili su pregledani na hitnom prijemu, tvrdi sanacijski upravitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavljeno je, kaže, i 60 do 70 posto operativnog programa, uglavnom tumorske operacije i prijelomi, slično kao i prošlog tjedna, te se danas ne mogu primijetiti nikakve promjene, s obzirom na najavljeno intenziviranje sindikalnih akcija.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"U dijagnostici (magnet, rendgen i ostalo) sve je obavljeno, kao i prošli tjedan, odnosno kao i prije štrajka, sukladno odluci Ministarstva zdravlja", rekao je Korolija Marinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljiljana Lovrić na to je rekla kako im je drago "što je upravitelj zadovoljan njihovim radom u vrijeme štrajka, a oni će tako i nastaviti sve dok kolektivni ugovor za liječnike ne potpiše liječnički sindikat".

"Ne dolazi u obzir da bilo tko drugi u ime našeg liječničkog staleža potpiše socijalna prava za našu grupaciju. Ovo je naša staleška borba", poručila je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji prekid kolektivnih pregovora u Ministarstvu zdravlja ocijenila je "kupovanjem vremena i dogovorom između predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek i resornog ministra Rajka Ostojića".

Zbog minimalizacije troškova u zdravstvu, ocijenila je kako je produljenje štrajka u interesu Vlade i ministra Slavka Linića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu ovoga štrajka nisu ni bolesnici ni liječnici, već troškovi koji su sad u zdravstvu srezani do krajnjih granica, smatra Lovrić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo