nakon dugih 11 mjeseci / Konačno kreće suđenje krivcu za masakr na bostonskom maratonu

Image
Foto: AP

Dvadeset mjeseci nakon atentata u Bostonu, suđenje jedinom osumnjičenom, mladom muslimanu čečenskog podrijetla, počinje u ponedjeljak izborom porote.

5.1.2015.
8:43
AP
VOYO logo

21-godišnjem Džoharu Carnajevu, glavnom osumnjičenom za napade na bostonskom maratonu, koji bi trebao biti prisutan u ponedjeljak na saveznom sudu u Bostonu, prijeti smrtna kazna za te napade, najteže od 11. rujna u SAD-u.

U njima su poginule tri osobe, među kojima jedno dijete, 264 ih je ozlijeđeno, 15. travnja 2013. kad su dvije bombe kućne izrade eksplodirale s 12 sekundi razmaka u gomili okupljenoj blizu ciljne linije maratona, oživljujući strah od terorizma u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje koje bi trebalo trajati najmanje tri mjeseca sigurno će probuditi još bolne uspomene.

Carnajev je s osam godina stigao u područje Bostona s obitelji, a naturaliziran je 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će sam na suđenju. Njegov stariji brat, 26-godišnji Tamerlan kojega će obrana htjeti predstaviti kao mozak napada koji su braća sami pripremili, kako se čini, ubijen je četiri dana kasnije u žestokom sukobu s policijom.

Nakon potrage u koju je krenulo na tisuće policajaca, Džohar Carnajev uhićen je nekoliko sati nakon smrti svojeg brata, skriven u brodu, u jednom vrtu u predgrađu Bostona. Teško je ranjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabir porote trebao bi trajati najmanje dva tjedna a pozvano je 1200 ljudi na sud. Na kraju kreće proces eliminacije dok se strane ne suglase oko 12 porotnika i 6 zamjena.

Carnajeva će braniti skupina od pet odvjetnika među kojima Judy Clarke, stručnjakinja za slučajeve koji uključuju smrtnu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegla ju je za nekoliko svojih klijenata 90-ih godina, posebice za počinitelja atentata na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. (dvoje mrtvih).

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo