OVAJ PUT NE PROVOCIRAJU? / Kontroverzni tjednik opet se dotakao Muhameda

Image
Foto: Charlie Hebdo

Tjednik koji je u nekoliko navrata izazvao polemiku objavljujući karikature Muhameda niječe ikakvu provokaciju: ne radi se ni o karikaturi ni o satiri već o minucioznoj pripovijesti utemeljenoj na strogoj bibliografiji.

30.12.2012.
12:20
Charlie Hebdo
VOYO logo

PARIZ - Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo izdaje u srijedu izvanredni broj pod naslovom "Život Muhameda", biografski strip sastavljen prema tekstovima muslimanskih kroničara, najavljeno je iz tjednika.

Tjednik koji je u nekoliko navrata izazvao polemiku objavljujući karikature Muhameda niječe ikakvu provokaciju: ne radi se ni o karikaturi ni o satiri već o minucioznoj pripovijesti utemeljenoj na strogoj bibliografiji, tvrdi u predgovoru "Zineb", francusko-marokanska sociologinja za religijska pitanja i koautorica djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o biografiji koju je autorizirao islam s obzirom da su je sastavili muslimani. To je kompilacija o onome što su o životu Muhameda napisali muslimanski kroničari, a mi smo je jednostavno prenijeli u slike", rekao je direktor izdanja Charlie Hebdo, Charb.

"Ideju o knjizi imam od 2006., kad su se pojavile karikature Muhameda u Danskoj. Mislim da smo na početku prikazali lik o čijem životu nismo ništa znali, ja prvi", priznaje on. "Prije nego se narugamo nekom liku, treba ga bolje upoznati. Koliko puno znamo o Isusovom životu, toliko malo znamo o Muhamedu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Charb od studenog 2011. i objavljivanja posebnog broja pod nazivom "Charia Hebdo" s Muhamedovim karikaturama, živi pod policijskom zaštitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo