vlada i sindikati / Korak do završetka maratonskih pregovora

Ni nakon petog kruga pregovora nema dogovora Vlade i sindikata javnih službi. Vlada je popustila i odustala od rezanja koeficijenata, ali traži da se sindikati bezuvjetno odreknu povlastica.

6.7.2012.
20:37
VOYO logo

Isto mjesto, peta runda. I ovaj put sindikalisti javnih službi na pregovore u Banske dvore pristizali su odvojeno.

Tri sata poslije pregovora, dogovor nije konačan, ali je blizu. Vlada je popustila, i odustala od spornog zahtjeva rezanja koeficijenata na radni staž.

"Vlada je spremna povući prijedlog da se 0.5 smanji na 0.3. Dakle, da se taj dio ostane kao što i jest", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjih pregovora.

No, od ukupnih ušteda ne odustaju, pa kvaka za javne službe izgleda ovako: od ove godine moraju se odreći božićnice, od iduće regresa. Prava na jubilarnu nagradu i naknadu za prijevoz se postrožavaju, a dnevnica smanjuje. Sporazum kojim bi plaće prosvjetarima trebale rasti već od srpnja, odgađa se na 2013. godinu. Sve kako bi se do kraja iduće godine uštedjelo ukupno dvije milijarde kuna.

"Riječ je o kompromisu do kojega smo mi evo došli. Ne govorimo da je to usvojeno, jer svi mi moramo otići do svojih tijela", rekla je Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Na taj kompromis ne pristaju svi – jasna je bila poruka Matice hrvatskih sindikata, koja i dalje inzistira da se odricanje od dodataka shvati samo kao posudba državi.

"Ta se sredstva po našem mišljenju, moraju vratiti", izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić.

"Vlada ne može prihvatiti obaveze koje nadilaze njen mandate", komentirao je to Mrsić.

"Vlada svaki mjesec potpisuje ugovor koji je dulji od trajanja njenog mandata", odgovorio je Ribić.

Sukob je Ribić je nastavio i sa sindikalnim kolegama, optuživši neke od njih da na pregovorima štete sami sebi.

Za plaće svojih namještenika, država je do lipnja potrošila 160 milijuna kuna više  nego u istom razdoblju lani, pa ministar podsjeća da za njihova primanja ima točno 21 milijardu i 600 milijuna kuna. Ni lipe više.

"Ako bi to trebalo raditi, moramo se zaduživati, mi to ne želimo, jer onda dolazi u pitanje I proračun i rejting", kazao je ministar.

Konačni dogovor trebao bi biti postignut idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo