RTL doznaje... / 50.000 stranaca u RH se cijepilo zbog EU COVID potvrde, toga više nema, HZJZ Rusima više ne priznaje Sputnik V

HZJZ: 'Bilo je veliko opterećenje raditi prijepise, a također je bilo teško ponekad u nekim slučajevima i identificirati autentičnost tih potvrda'

15.1.2022.
20:04
VOYO logo

Dok građani Hrvatske još oklijevaju s cijepljenjem, po svoju dozu dolaze stranci. Dosad ih je to učinilo 50 tisuća, ali za mnoge od Nove godine šok. 

Nakon booster doze odjednom više ne mogu dobiti europsku digitalnu COVID potvrdu. Gdje je zapelo s cijepljenjem Rusa i je li ovo kraj COVID turizma, istražila je Leona Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Velesajmu se u prosjeku na dan cijepi više od 100 stranaca. Među njima je i Evgenija Nikitenko. Stigla je iz Moskve po booster dozu i covid potvrdu

"U prosincu sam isplanirala dolazak u Hrvatsku kako bih se cijepila Pfizerom ili Johnsonom, tada još nisam odlučila kojim. Napravila sam vizu za Hrvatsku po žurnom postupku, rezervirala hotel, avionsku kartu. Platila sam 740 eura."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepila se dvjema doza Sputnika, sada i Pfizerom koji je unesen kao prva, a ne treća doza. Ostala je bez COVID potvrde, iako su je donedavno njezini sunarodnjaci u istoj situaciji dobivali bez problema:

"Osjećam se prevareno. Uništeni su mi svi planovi, prvog veljače trebala sam putovati u Europu. Izdala sam ljude koji su na mene računali. Sada sam u situaciji da ne znam što dalje. Potrošila sam novac, nisam dobila uslugu, ne znam što mi je činiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila su se promijenila s novom godinom, objašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo. Više ne rade prijepis cjepiva koja nisu odobrena u Europi, obavijest su stavili na svoju stranicu. 

"Veliki broj stranaca je dolazio s takvim zahtjevima. Naši kapaciteti su ograničeni, bilo je veliko opterećenje raditi prijepise, a također je bilo teško ponekad u nekim slučajevima i identificirati autentičnost tih potvrda", objasnila je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje li da će sada puno manje turista dolaziti u Hrvatsku?

"To je teško reći, ali moguće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke kažu da se do 28.12.2021. u RH cijepilo 50.231 stranaca, od čega Pfizerom 42%, Johnsonom 35%... Najviše se cijepilo u Zagrebu, 33% svih cijepljenih stranaca, i u Splitsko-dalmatinskoj županiji 17 %.

Voditeljica smjene cijepnog punkta na Zagrebačkom velesajamu Mirjana Lana Kosanović Ličina:  "U posljednje vrijeme imamo sve više Rusa, međutim dolaze doista svi. S obzirom da je bio Advent mnogi su odlučili doći u Zagreb, vidjeti Advent i cijepiti se."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima eVisitora, Rusa je u Hrvatskoj sve više. Čak ih je sedam puta više u posljednjih pola godine u odnosu na isto vrijeme lani. Vlasnica putničke agencije Nadežda Baranovski zbog nove odluke pisala je premijeru, ministrima zdravstva i vanjskih poslova:

"Kod nas se stvorio utisak kao da Rusi dolaze jer je naša vakcina besplatna. To košta 20 do 30 eura, a oni da dođu u Hrvatsku moraju potrošiti 1000 eura. Mi razumijemo, oni razumiju ako je rješenje Europske unije, Bruxellesa, sve u redu, ali trebali su dobiti bar neki prijelazni period."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijelaznog perioda očito nema. Stranci se i dalje mogu cijepiti, ali će COVID potvrdu dobiti samo za cjepiva koja su primili u Hrvatskoj. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo