RTL DOSJE / Alfabet ima 24 slova, a s omikronom smo prešli više od pola. Što nas očekuje u Godini omikrona? Peti val ili kraj?

U Hrvatskoj je potvrđeno tek 50-ak slučajeva novog soja, no broj zaraženih raste, najviše u Dalmaciji. Čekaju se i posljedice masovnih dočeka

2.1.2022.
20:37
VOYO logo

Pojavio se krajem studenog, za čas dobio ime po 15. slovu grčkog alfabeta i uveo strože mjere u zemljama diljem svijeta. Zove se omikron, a iako još uvijek o njemu učimo, znamo da se širi nekoliko puta brže od delte i za sad donosi blaže simptome.

U Hrvatskoj je potvrđeno tek 50-ak slučajeva novog soja, no broj zaraženih raste, najviše u Dalmaciji. Čekaju se i posljedice masovnih dočeka koji su nas uveli u Godinu omikrona. 

Da virus nije šampion skoka u dalj uvjeravali su nas lani, pa su ljude na otvorenom dijelili ogradom. S jedne strane COVID potvrda, s druge ne. U slobodnom Sinju nije se tražilo ništa, ni u zatvorenom ni na otvorenom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PANDEMIJA NA OTOKU /

Velika Britanija pod ogromnim pritiskom na zdravstveni sustav. Nakon Božića porastao broj hospitaliziranih, nemaju ni kućnih testova

Image
PANDEMIJA NA OTOKU /

Velika Britanija pod ogromnim pritiskom na zdravstveni sustav. Nakon Božića porastao broj hospitaliziranih, nemaju ni kućnih testova


Upitana hoće li ovo biti godina omikrona, Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a  govori: "Očekujemo da će situacija biti kao i u ostalim zemljama i oko nas i zemljama svijeta, za pretpostaviti je s obzirom na ovaj broj novooboljelih da će omikron vrlo brzo prerasti delta soj. I da ćemo i mi imati dominantan omikron soj". 

Već sada raste broj zaraženih u odnosu na prije dva tjedna. Najviše u Dalmaciji. Božićni i novogodišnji praznici širenju sigurno nisu odmogli, no Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH govori kako neki epidemiolozi smatraju da je prerano da bi brojevi bili posljedica Badnjaka. "Neki smatraju da jeste. Ukoliko nema veze sa blagdanima onda vjerojatno ima s omikronom", dodaje. 

Nova varijanta bi u Hrvatskoj, mogla pokrenuti peti val u drugoj polovini siječnja. Ima oko 60 mutacija, 32 samo na proteinu šiljka, dok ih već stara delta ima ukupno 30.

"Postoji mogućnost da se spoje četvrti i peti val, ali i da se svemu pridruži i gripa. Imamo dovoljno bolnica, kreveta i liječnika i sestara, ali nam nedostaje određen stupanj procijepljenosti", govori pak ministar zdravstva Vili Beroš


I dok govorimo o valovima, Svjetska zdravstvena organizacija spominje tsunam jer omikron je lako prenosiv, a širi se istodobno s deltom. 

Stoga ne čudi da nije dugo trebalo da se nakon prve potvrde u svijetu, točnije u Južnoj Africi sazove press konferencija u Hrvatskoj na kojoj je 6. prosinca ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Krunoslav Capak, rekao kako su zabilježena prva dva slučaja omikrona. 

Dva po dva i do toga da smo sada na preko 50, a novi rezultati sekvenciranja stižu idući tjedan.

Oliver Vugrek, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković govorio je: "Omikron varijanta ima oko 96 izmjena mutacija u odnosu na Wuhan soj, a delta soj 55 izmjena u odnosu na Wuhan soj. Omikron ima dvostruko više od delte, a tih 96 je u odnosu na Wuhan soj". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zbrajalo se, oduzimalo i učilo pa došlo do zaključka da omikron nosi 50% blaže simptome, ali i do četiri puta više zaraženih.

"Međutim to bi moglo biti povoljno po nas jer bi varijanta virusa koja se brže širi, a ima slabije simptome mogla istisnuti one koji se sporije šire, a uzrokuju teže simptome", kaže pak Kristian Vlahoviček, molekularni biolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Na tom tragu su i Izraelci. Skok broja zaraženih omikronom mogao bi dovesti do toga da se dosegne kolektivni imunitet. Ondje, su prije drugih počeli cijepiti četvrtom dozom osobe s oslabljenim imunitetom i starije u domovima.

Puno toga nismo vidjeli, ali se putem uči. Prošle godine u ovo vrijeme čekalo se cjepivo, tražilo preko reda. Sad stoji i ne mičemo se s preko 66% cijepljenih. Učimo i o simptomima nakon zaraze omikronom.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a tvrdi: "Bolest je slična gripi. Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus i trajalo je par dana". 


Zbog tih par dana skraćuje se izolacija. U SAD-u je već sad za one koji ne pokazuju znakove bolesti skraćena na pet dana, u Francuskoj na sedam. Istraživanja su, tvrde njihovi znanstvenici, pokazala da se bolest prenosi dva dana prije i tri dana nakon pojave simptoma. Sličnim putem će i Hrvatska.

"Zato smo i mi razmišljali o skraćivanju. S obzirom da očekujemo da će nakon Nove godine biti veći broj omikron slučajeva u RH i bit će veći broj oboljelih i naravno da ćemo onda popustiti mjere na način da što više onih osoba koje nisu više zarazne mogu normalno se kretati i raditi", govori Capak. 

Ako se brzo širi i s blažim simptomi istisne deltu postavlja se pitanje može li se o omikronu govoriti kao o zadnjoj varijanti? Stručnjaci kažu još ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je preuranjeno za takve tvrdnje. Puno je preuranjeno za nekakvo opuštanje, otvaranje šampanjca pa da se pusti da se to razmaše pa tko preživi – preživi, tko umre – što mu možeš. Omikron je i dalje tu, a na kraju krajeva, moguće je da nakon omikrona dođe neko novo grčko slovo", smatra Luka Čičin Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja.

Alfabet ima 24 slova, a s omikronom smo prešli više od pola. Hoće li pokrenuti samo peti val i na tome stati ili će biti tsunami slučajeva, sudeći prema svemu do sad, za odgovore nećemo dugo čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo