Povratak u klupe kao dobra odluka? / Analiza HZJZ-a odbacila sumnje: Povratak djece u škole i vrtića nije doveo do širenja zaraze

Image
Foto: Shutterstock

Najviše novozaraženih bilo je u drugom tjednu od početka školske godine

29.9.2020.
19:56
Shutterstock
VOYO logo

Prve analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju kako povratak u školske klupe i vrtiće u novoj školskoj godini nije doveo do povećanja broja djece zaražene koronavirusom.

Prema usporednoj analizi podataka za posljednja tri tjedna prije početka nove školske godine te prva tri tjedna nakon povratka u školske klupe, ni u dnevnom prosjeku zaražene djece, ni u ukupnom broju slučajeva u ta dva promatrana razdoblja nema drastičnih oscilacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNO /

RTL Danas prvi isprobao nove 15-minutne testove na koronavirus: Doznajemo cijenu i pouzdanost!

Image
EKSKLUZIVNO /

RTL Danas prvi isprobao nove 15-minutne testove na koronavirus: Doznajemo cijenu i pouzdanost!

 Prosječan dnevni broj novih slučajeva u tri tjedna, od 17. kolovoza, do 6. rujna, bio 25,24.

Najviše novozaraženih zabilježeno je upravo u tjednu prije početka nove školske godine, od 31. kolovoza do 6. rujna. Prosječan dnevni broj slučajeva u tome tjednu bio je 30,29.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je škola počela, u tri tjedna od 7. do 27. rujna ukupan broj novih slučajeva djece pozitivne na koronavirus od 0 do 18 godina iznosio je 499, od kojih 85 najmlađih u dobi od 0 do 6 godina te 414 u dobnoj skupini od 6 do 18 godina. Prosječan dnevni broj novih slučajeva u ta tri tjedna bio je 23,76.

Najveći broj novozaraženih u tome razdoblju bio je u drugom tjednu od početka škole, onome od 14. do 20. rujna, kada je ukupno zabilježeno 192 nova slučaja pozitivne djece u dobi od 0 do 18 godina, uz dnevni prosjek 27,43.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ukupno je tako, pokazuju podaci HZJZ-a, od 17. kolovoza do 27. rujna evidentirano 1029 djece u dobi od 0 do 18 godina pozitivnih na koronavirus – 214 najmlađe djece u dobi od 0 do 6 godina te 815 onih od 7 do 18 godina.

Prema posljednjim podacima u tjednu od 21. do 27. rujna, zabilježeno je 113 novih slučajeva korona-pozitivne djece školske dobi te njih 3270 u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To smo i očekivali jer se povratkom u školu povećao broj kontakata, odnosno veći broj djece dolazi u kontakt s jednim pozitivnim učenikom. Uz to, mi ne možemo utjecati na to s kim ta djeca izvan škole dolaze u kontakt. Međutim, ono što je važno jest da, unatoč tome, nije došlo do širenja zaraze", kaže prim. dr. Ivana Pavić Šimetin (zamjenica ravnatelja HZJZ-a) za Slobodnu Dalmaciju, dodajući kako se u odnosu na ukupan broj školske djece svega njih 0,7 posto trenutačno nalazi u samoizolaciji.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo