UNATOČ BLAŽOJ SLICI / ANKETA Jeste li za ukidanje COVID potvrda? Stručnjaci su podijeljeni: Neki smatraju da one više nemaju smisla, drugi su oprezni

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Omikron varijanta, možemo često čuti u zadnje vrijeme, izaziva blažu kliničku sliku, a od ove varijante najčešće oboljevaju mladi ljudi

21.1.2022.
9:30
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

I dok je još nekoliko dana ostalo do predaje potpisa Mosta po pitanju COVID potvrda, navedena dokumentacija dovodi se u pitanje i to zbog novog soja virusa. Od omikrona najčešće navodno oboljevaju mlađe osobe, a shodno tome i simptomi su blaži. Kako bi provjerio logiku iza COVID potvrda u vrijeme kada jedan takav soj kruži populacijom Večernji je list upitao znanstvenike, liječnike i imunologe. 

A mi smo upitali vas. U anketi nam recite jeste li vi za ukidanje COVID potvrda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imunolog Zlatko Trobonjača suprotstavlja činjenicu da omikron varijanta najčešće ne izaziva težu bolest i povećanje smrtnosti u imunokompetentnih, naročito mlađih ljudi. "Po toj logici postavlja se pitanje od koga se treba štititi i kome je ta zaštita potrebna", tvrdi. 

S druge strane, uzima u obzir i postotak (do)cijepljenih u Hrvatskoj koji je daleko manji od zemalja koje razmišljaju o ukidanju COVID potvrda i protuepidemijskih mjera uopće. Kaže da je svjestan činjenice da (do)cijepljene osobe prenose omikron, no s druge strane njihova infekcija traje kraće i manje su infektivni u odnosu na necijepljene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAZIRE SE KRAJ? /

Imunolog Trobonjača slaže se da bi s omikronom mogao doći kraj pandemije, ali samo pod jednim uvjetom...

Image
NAZIRE SE KRAJ? /

Imunolog Trobonjača slaže se da bi s omikronom mogao doći kraj pandemije, ali samo pod jednim uvjetom...

"Mi COVID potvrdama ne možemo spriječiti unos omikrona u institucije, ali možemo ga smanjiti sigurno. Stoga, glavna varijabla u procjeni potrebe za COVID potvrdama u omikron-epidemiji ostaju zdravstvene posljedice među starijima i bolesnima u institucijama gdje se oni nalaze, pa ako se te posljedice ne mogu spriječiti, barem se mogu smanjiti koliko je moguće. U općoj populaciji, s epidemijom ovako visokog intenziteta, mislim da COVID potvrde nemaju nikakvog smisla", zaključuje. 

Prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain govori o mjerama, a shodno tome i COVID potvrdama kao alatima koji smanjuju širenje virusa pa kaže da u uvjetima velikog kruženja virusa u društvu, kakvo jest sada, nema smisla ukidati mjere već je bolje pooštriti ih. "Ukidati mjere u ovom trenutku je nalik na odluku da se kod broda koji tone prestane ispumpavati voda jer posadu bole ruke na pumpama", kaže pa se pita i što je alternativa ovih koji predlažu ukidanje potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, pulmolog dr. Saša Srića vidi mogućnost ukidanja potvrda, ali ne sada. "Imamo premalo cijepljenih pa još ne zadovoljavamo kriterije za ukidanje. Procijepljenost je još mala, morala bi doseći znatno višu razinu jer konkretno KBC Zagreb puni odjele iako s blažom kliničkom slikom", rekao je.

Prof. dr. sc. Nenad Ban tvrdi kako se COVID potvrde uvijek mogu prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji pa su, rekao je, potrebne. Zaključuje pak kako je očito da su manje korisne nego prije omikron soja jer samo djelomično smanjuju statističku šansu da će se virus prenijeti. "Zbog toga je potrebno naglasiti da s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju, čak i u situacijama gdje se koriste COVID potvrde, postoji šansa da će se sudionici zaraziti i zato se dodatno preporučuje nošenje maski. Mislim da će se korisnost COVID potvrda kontinuirano razmatrati i da će ubuduće biti sve manje potrebne", rekao je Ban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I znanstvenik Ivan Đikić u pitanje dovodi navedene potvrde, ali ističe kako su donesene prekasno jer, kako tvrdi, većina EU zemalja donijela ih je ranije i potaknule su ljude na cijepljenje i imale su pozitivan utjecaj na širenje virusa. "Još lutamo u bazičnim stvarima i nije jasno tko uopće ima pravo na COVID potvrdu (pozitivni na antigene testove ili ne) jer takva COVID potvrda za sada nije prihvatljiva za EU zemlje", zaključuje Đikić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo