OTKRIVEN PRVI SMRTNI SLUČAJ / AstraZeneca se u Hrvatskoj sada samo koristi za docjepljivanje. Hematologinja za RTL tvrdi: Nuspojave su daleko manje

Sisački 33-godišnjak najmlađa je osoba za koju se istraživao uzrok smrti nakon cjepiva. Svi ostali stariji su od 48 godina

7.12.2021.
18:30
VOYO logo

Devet mjeseci od smrti 33-godišnjaka stigla je potvrda Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, njegova smrt vjerojatno je povezana s cijepljenjem. Mladić je prethodno primio prvu dozu cjepiva Astrazenece, a 12 dana nakon toga je preminuo. Bila je to reakcija na vektorsko cjepivo.

"Pojava koja je opisana, najvjerojatnije se radi o potrošnoj koagulopatiji, odnosno trombozi sa trombocitipenijom", kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i u pravu je, pokazuje izvješće HALMED-a. 

Inače, sve se dogodilo na samom početku cijepljenja u Hrvatskoj. Prednost su imali građani s potresom pogođenih područja, a ni Europa ni svijet tada nisu dovodili vektorska cjepiva u vezu sa sindromom tromboze s trombocitopenijom.

Image
PRVE REAKCIJE /

Iz HALMED-a za RTL objasnili zašto je analiza smrti mladića nakon cijepljenja trajala toliko: Birokracija, stručnjaci...

Image
PRVE REAKCIJE /

Iz HALMED-a za RTL objasnili zašto je analiza smrti mladića nakon cijepljenja trajala toliko: Birokracija, stručnjaci...


"Kod određenog broja pacijenata pretpostavlja se da vektor, taj adenovirus koji prenosi cjepiva proizvođača AstraZeneca, odnosno Johnson and Johnson može stvarati protutijela na trombocite, to su protutijela na te trombocitne faktore 4 koji su se pokazali pozitivni u 80 % nakon cijepljenja takvim cjepivima", pojašnjava Inga Mandac Smoljanović, internist hematolog u KB Merkur.

Radi se isključivo o pacijentima koji imaju probleme sa zgrušavanjem krvi, no otkad se AstraZeneca počela povezivati s tim sindromom čak je 14 zemalja privremeno zabranilo njegovu uporabu. Hrvatska je u to vrijeme na lageru imala najviše upravo tog oxfordskog cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Astrazenecom se danas ne cijepi samo u Danskoj i Norveškoj, a u Hrvatskoj se malo traži. Štoviše, kako pojašnjava Pavić Šimetin AstraZenecom se cijepi jako malo i samo se završava cijepljenje za one koji su nekad prije dobili prvu dozu.


Do danas su ukupno prijavljene 43 sumnje na smrt izazvanu cjepivom u Hrvatskoj, a 11 ih je odbačeno, a jedna potvrđena, što ostavlja otvorena 32 slučaja. Od toga se 21 upitna smrt odnosi na cjepivo Pfizer, osam na AstraZenecu, dva su slučaja koja bi mogla biti povezana s Modernom i jedan uz Johnson i Johnson. Kada bi sve te smrti i bile povezane s cjepivom radilo bi se o 0,002 posto u odnosu na broj doza kojima se procijepilo Hrvatsku.

"Sve ove nuspojave koje dolaze, s kojima smo svakodnevno borbardirani, ipak su daleko manje. Čak deset, 20 i više puta će se razvijati manje ukoliko je pacijent cijepljen nego ako ima i aktivnu COVID infekciju jer takve nuspojave s trombozama s trombocitopenijama će biti značajno višeg rizika ako su COVID pozitivni ili ako se ne cijepe, a naknadno dobiju COVID-19", navodi Mandac Smoljanović. 

Sisački 33-godišnjak je najmlađa osoba za koju se istraživao uzrok smrti nakon cjepiva. Svi ostali stariji su od 48 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo