BORBA PROTIV COVIDA-19 / Beroš: 'Samoizolacija zasad ostaje 14 dana, ali pratimo stanje'

Image
Foto: Darko Tomas/PIXSELL

U tijeku je stručna rasprava o samoizolaciji, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade

17.9.2020.
12:41
Darko Tomas/PIXSELL
VOYO logo

''Sustavno najnovijim znanstvenim istraživanjima, zaraznost se značajno smanjuje nakon sedam dana bolesti te se predlaže skraćivanje izolacije na 10 dana ako u zadnjih 24 sata osobe nemaju simptome, uz izuzeće težih oblika bolesti'', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Šef američkog CDC-a: 'Maske bi mogle biti bolja zaštita od korone nego cjepivo'

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Šef američkog CDC-a: 'Maske bi mogle biti bolja zaštita od korone nego cjepivo'

S obzirom na sve to, u tijeku je stručna rasprava, dodao je i istaknuo: ''Samoizolacija zasad ostaje 14 dana iako se podaci o tome pomno prate te će i o njima biti rasprave''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije najveće infektološke klinike, zagrebačka i splitska, unatrag tjedan dana bilježe pad broja hospitaliziranih, dok je na razini Hrvatske postotak hospitaliziranih u odnosu na tjedan ranije dva posto veći.

Od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih  je 1,68 dok je u svijetu prosjek 3,6, a u proteklih tjedan dana broj aktivnih slučajeva se smanjio za gotovo 18 posto. U Hrvatskoj je trenutno 2108 aktivnih slučajeva. Danas imamo ukupno 300 hospitaliziranih što je u odnosu na tjedan dana ranije 20 manje, dok su na respiratoru 24 osobe, iznio je podatke Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je u proteklih tjedan na bolničko liječenje primljeno 86 pacijenata, a otpušteno 180. Srednja dob zaraženih je 42,1 godina U zadnjih tjedan dana zabilježena je zaraza kod 72 zdravstvena djelatnika, a 545 ih je u samoizolaciji.

Na osnovu zahtjeva županijskih stožera Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku po kojoj se Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Thalassoterapia iz Crikvenice određuju ustanovama za privremeno pružanje zdravstvene skrbi oboljelima od covida-19. Provode se i privremena preraspodjela zdravstvenih radnika iz matičnih ustanova u one gdje postoji potreba kako bi se svim pacijentima osiguralo optimalno pružanje zdravstvene skrbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U bolničkom sustavu ulažu se iznimno veliki napori kako bi se, uz zbrinjavanje bolesnika s covidom, adekvatno zbrinuli i svi ostali, a to su hitni, žurni, prioritetni, onkološki pacijenti, vunerabilne skupine te teški kronični pacijenti", istaknuo je Beroš.

Naglasio je da su kratkoročni učinci epidemiju na zdravlje stanovništva pod kontrolom i da se poduzima korake za suzbijanje dugoročnih posljedica na najmanju moguću mjeru. Posebna briga posvećena je onkološkim pacijentima u aspektima ranog otkrivanja bolesti, dostupnosti liječenja te smanjivanju smrtnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno su pokrenuti preventivni pregledi za otkrivanje raka dojke i debelog crijeva, a terapija se provodi kontinuirano i bez odgode te je prošlog tjedna ponovno pokrenut i program ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo