IZVANREDNE MJERE / Demokracija u doba korone: Neki su ovo vrijeme iskoristili da si dodjele diktatorske ovlasti

Koriste krizna stanja ne kako bi radili za dobrobit građana već da ojačaju svoju poziciju moći

7.4.2020.
11:33
VOYO logo

Zatvorio je granice, javne ustanove, starijim građanima dozvolio izlazak samo od devet ujutro do podne, a od prošlog ponedjeljka uveo je diktaturu. Mađarski parlament je izglasao da dok god je na snazi izvanredno stanje, o državnim pitanjima odlučivat će isključivo Viktor Orban.

VEZANE VIJESTI

''Mnogi se građani boje da će mjere biti još strože. Vlada je iskoristila ovu situaciju kako bi si dodijelila još veću moć. Uz pomoć dekreta, parlament je izbačen iz procesa odlučivanja'', upozoravaTamaš Toth, kojega situacija pomalo podsjeća na Kinu u kojoj je proveo dvije godine studirajući. Iako politički sustavi, kaže, nisu za usporedbu, obje vlasti dijele ljubav prema restrikcijama: ''Ove dvije zemlje se ne bi trebale uspoređivati, ne vidim kako bi jedna zemlja Europske unije mogla postati sistem kakav imamo u Kini, ali građani se boje da Mađarska ide u tom smjeru''.

U smjeru epicentra zaraze koji izaziva kontroverze od samog početka epidemije. Prvo su kažnjavali liječnike koji su upozoravali na novu bolest. Zaražene građane prati se GPS-om, a mnogi misle da kineska vlada ne daje prave brojke. Dvoje novinara iz Wuhana koji su nestali nakon pokušaja izvještavanja, još uvijek nisu pronađeni.

A upravo se ovih dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio kako im je u ovoj krizi, Kina pomogla puno više nego Europa. Vučić je za gradove i veće općine također uveo policijski sat - nitko ne smije izlaziti iz domova između 20 sati i pet ujutro, stariji od 65 godina ne smiju nikako.

U Izraelu, vlada je zaobišla parlament i uvela praćenje građana putem mobitela. U Singapuru i Južnoj Koreji, tehnologija je također na usluzi vlade. Građane se prati, testira se i sve koji su bili u kontaktu sa zaraženima. U Turskoj je uveden policijski sat za stare, ali i za mlađe od 20. Represija na medije, samo je ojačala.

''Ne možemo iznositi kritike, kao ni alternativna rješenja o tome kako se nositi sa situacijom izazvanom koronavirusom. Oni koji su izrazili svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama, policija ih privodi na ispitivanje'', upozorava novinarka Arzu Kulak.

I dalje ima zemalja koje navodno ne bilježe ni jedan slučaj zaraze- to su Jemen, neke afričke države, Tadžikistan, Sjeverna Koreja i Turkmenistan. Tamo je represija tolika da je zabranjeno nositi maske, a neki su mediji izvještavali da je zabranjeno spomenuti riječ korona. Represivne mjere pravdaju se brigom za sigurnost građana. Očajna vremena zahtijevaju drastične mjere. Samo je pitanje gdje su tu ljudska prava i slobode?

Aktivist za ljudska prava Gordan Bosanac napominje: ''Točno se vide tendencije nekih lidera koji su i prije pokazivali antidemokratske tendencije da koriste krizna stanja ne kako bi radili za dobrobit građana već da ojačaju svoju poziciju moći''. Hrvatska, kaže, krizom dobro upravlja, najviše zbog toga što je glavnu riječ prepustila struci, a ne političarima.

Ipak, postoje neki potezi koji su upali u radar ustavnom sucu Andreju Abramoviću. Iznio je zabrinutost zbog isključivanja sabora u donošenju odluka, kao i spornu odluku ograničavanja sloboda kretanja kada se građanima zabranilo napuštanje mjesta prebivališta. I još je jedna stavka sporna, naglašava Bosanac: ''Zakon o elektroničkim komunikacijama koji je Vlada predložila je po meni bespotrebno prešikoroko i panično grabi da se svi građani trebaju im kontrolirati lokacije i to je bilo bespotrebno i da će se to ispraviti''.

Svaka država ima pravo ljudske slobode zagarantirane poveljom UN-a staviti pod suspenziju dok god postoji kolektivna ugroza građanstva. Ovo je prvi put u povijesti da moderne države ograničavaju građanska prava uslijed zdravstvene krize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo