U DOBA KORONAVIRUSA

Dobre vijesti za korisnike pučkih kuhinja: U Zagrebu su otvorene na još tri lokacije

Nove lokacije su u Sigetu, Gajnicama i Dubravi, a svaka donacija je dobrodošla

Marijana Čikić/ 31.3.2020. u 15:32

Zima i vjetar na platou ispred socijalne samoposluge Crvenog križa u Novom Zagrebu. Nije još ni 11 sati, ali nekoliko ljudi spremno čeka ručak sa svojim posudama, što je jedna od novih higijenskih mjera.

VEZANE VIJESTI

Kažu, prije su po hranu išli u Branimirovu. I nije loše, super je bilo. Samo tu im je bliže sad kad nema javnog prijevoza. S obzirom na to da im je mirovina mala, ne mogu s njom izaći na kraj, a ovo im je sada velika pomoć jer im je i bliže domu. 

Na meniju je gulaš s tjesteninom, salata i puding. Nove lokacije su u Sigetu, Gajnicama i Dubravi, a Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, objašnjava: "Cilj je zapravo u ovo vrijeme kad je ljudima ograničeno kretanje, a oni su korisnici pučke kuhinje, približiti ju samom mjestu stanovanja kako bi im obroci postali što dostupniji".

Ručak se dijeli svaki dan od 11 do 13:30 sati. I to sve dok na snazi budu mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničenom kretanju. Korisnici i korisnice ovo su jedva dočekali jer mnogi nisu imali čime doći do neke od četiri postojeće zagrebačke pučke kuhinje.

‘’Kuhala sam doma, živim sa sinom, ovo nam je jako velika pomoć’’, kaže jedna gospođa, a muškarac kraj nje dodaje: ‘’U svakom slučaju bolje mi je tu jer imam manje problema što se tiče prijevoza i tako.

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

Penava kaže i da će, ako se za to pruži potreba, biti otvorene i nove lokacije. Građani su, ističe, i u ovoj nevolji pokazali veliko srce. Donacije pristižu, ali se brzo troše i svaka je pomoć dobrodošla. Što se volontera tiče, rade 24 sata na dan, ali krize nema: ‘’Volontera u ovom trenutku imamo dovoljno, ovim putem zahvaljujemo i Udruzi navijača Dinama koji su stavili na raspolaganje svojih 1000 volontera i pomažu nam u našim svakodnevnim aktivnostima’’.

Gladnih je, na žalost, više od 2000. Službeno, svaki dan u Zagrebu bit će podijeljeno oko 2500 obroka. Nije to ni blizu broju siromašnih među nama, ali je barem garancija da najteži socijalni slučajevi neće zaspati gladni.

Marijana Čikić/ 31.3.2020. u 15:32

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova varijanta covida

Kako prepoznati jeste li možda zaraženi omikronom? Ovo su simptomi, a jednog koji je bio uobičajen - nema

Više s weba