Covid-19 / Dr. Alemka Markotić objasnila: Može li se virus vratiti nakon što se preboli

Image
Foto: pixsell / shutterstock

U Hrvatskoj nemam spoznaje o recidivu. Ali vidjeli smo kod određenog broja bolesnika da imamo blagu bolest i onda da se stanje pogorša i razvije upala pluća

11.4.2020.
14:42
pixsell / shutterstock
VOYO logo

"Mi nemamo podataka za sada da je netko dobio recidiv, ono što se zove ponavljanje bolesti ili recidiv u drugim zemljama, treba biti oprezan s tim da vidimo o čemu se točno radi", kazala je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite dr. Alemka Markotić. "Vidi se da klinički bolest može ići u dvije faze, na početku je riječ o blažem respiratornom infektu, čini se da dolazi do poboljšanja i onda jedan dio njih razvije teži oblik, upalu pluća i to se nastavi", objasnila je Markotić i rekla da su u početku same epidemije ljudi s blažim oblikom bolesti bivali otupuštani iz bolnica da bi se kasnije ponovno javili s pogoršanjem odnosno, kako se to onda brojalo, novom bolešću.

"A to nije bio povrat, nego samo pogoršanje. Sve informacije o recidivima uzimamo s rezervom. Dosta dugo nalaz može biti pozitivan, dosta dugo se bolesnike drže pod opservacijom i sam bris ne mora značiti da je u tom trenutku virus aktivan. Naši bolesnici su iz opreza 28 dana pod kontrolom. Tako da u Hrvatskoj nemam spoznaje o recidivu. Ali vidjeli smo kod određenog broja bolesnika da imamo blagu bolest i onda da se stanje pogorša i razvije upala pluća", objasnila je dr. Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, pročitajte ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo